Interarts
Carrer Mallorca, 272, 9a planta. E-08037 . Barcelona . Espanya
Tel: +34 93 487 7022 . Fax: +34 93 487 2644
cyberk@interarts.net . www.interarts.net

Cyberkaris nº69 - Abril 2008

Cyberkaris és el butlletí electrònic mensual de la Fundació Interarts per a totes les persones interessades en l\'actualitat en el camp internacional de les polítiques culturals.

Des d'Interarts

Conferència sobre Diversitat i Diàleg Intercultural (Festival Pirineos Sur, 23-25 juliol 2008)

En el marc de l'Any Europeu del Diàleg Intercultural, Interarts i el Ministeri de Cultura d'Espanya organitzen una conferència sobre la diversitat cultural i el diàleg intercultural. La trobada abordarà les implicacions del diàleg intercultural en la vida quotidiana i la creativitat que poden desenvolupar els joves en els contextos interculturals. Gràcies a la col•laboració amb el Govern d'Aragó i la Diputació d'Osca, la conferència se celebrarà al Pirineu, durant el prestigiós festival musical Pirineos Sur. La trobada forma part dels actes oficials de l'Any Europeu del Diàleg Intercultural i té el suport de la Comissió Europea. Al llarg del mes de maig hi haurà més informació disponible. Per a tenir-ne més detalls, contacteu amb Jordi Baltà (jbalta@interarts.net).

Reunió del Comitè Científic del 1r Campus Euroafricà de Cooperació Cultural

L'Observatori de Polítiques Culturals a Àfrica (OCPA) i la Fundació Interarts van organitzar entre els dies 8 i 10 d'abril, a Maputo (Moçambic), una reunió del Comitè Científic encarregat de la preparació del 1r Campus Euroafricà de Cooperació Cultural. La trobada, celebrada amb suport de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), va comptar amb la presència d'uns 20 experts en matèria de cooperació cultural d'Àfrica i d'Europa, així com representants de les administracions moçambiqueses i d'altres institucions interessades en el procés. El Campus Euroafricà de Cooperació Cultural vol oferir un espai de trobada, formació i intercanvi perquè agents culturals d'Àfrica i Europa puguin reflexionar, transferir coneixements, intercanviar experiències i discutir possibles iniciatives conjuntes en l'àmbit de la cooperació cultural, en un context de contribució de la cultura al desenvolupament sostenible. La primera edició d'aquest esdeveniment és prevista a Maputo, durant el primer semestre de 2009. Per a més informació, visiteu www.ocpanet.org o escriviu a africa@interarts.net.

Cultural Managers Online: Utilitzant eines en línia per a crear, connectar i col•laborar (Barcelona, 8 de maig)

Aquest taller, organitzat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i Labforculture.org, vol analitzar com es poden utilitzar de manera més eficaç les possibilitats que les tecnologies de la informació i la comunicació ofereixen als actors culturals. També s'hi debatran les necessitats informatives i de treball en xarxa dels actors culturals i artistes independents. El taller tindrà lloc a la seu de la UOC a Barcelona, dijous 8 de maig a les 16h, i comptarà amb intervencions de la UOC, Labforculture.org i l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural a Catalunya (APGCC). Interarts col•labora amb la iniciativa. Per a més informació i inscripcions, poseu-vos en contacte amb Cristina Magrinyà a cmagrinya@uoc.edu.

Sèrie de ponències sobre la diversitat cultural

El desembre de 2005, Interarts i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya van organitzar un cicle de conferències sobre la diversitat cultural, que volia abordar aquesta temàtica des de diverses perspectives i connectar els debats internacionals amb la vida quotidiana a Catalunya. Les ponències recollides llavors, a càrrec d'experts com Nina Obuljen, Olu Alake i Mary Ann de Vlieg, s'han incorporat ara al portal de Drets Culturals d'Interarts. El portal s'actualitzarà setmanalment amb nous documents, projectes i altres referències significatives. Per accedir a aquests documents, visiteu www.culturalrights.net/ca/documentos.php?c=19&p=160.

Publicació de l'informe CIRCLE / EFRP sobre polítiques en matèria de festivals culturals

Amb el títol Festival Jungle, Policy Desert? Festival Policies of Public Authorities in Europe, s'acaba de publicar l'informe final de la recerca en matèria de polítiques públiques relatives als festivals culturals que la xarxa de recerca sobre polítiques culturals CIRCLE (Cultural Information and Research Centres Liaison in Europe) i el European Festival Research Project consortium (EFRP) van dur a terme l'any 2007. L'informe, editat per Dorota Ilczuk i Magdalena Kulikowska, inclou descripcions i estudis de cas sobre les polítiques en matèria de festivals a 20 països d'Europa, així com una anàlisi comparada del conjunt. L'informe pren en consideració els resultats del Seminari sobre Polítiques en matèria de Festivals Culturals, organitzat per Interarts, que va tenir lloc a Barcelona l'octubre de 2007. Podeu descarregar l'informe a www.circle-network.org.

Assistència a la trobada de Global Cultural Futures

Els proppassats dies 27 i 28 de març, Interarts va participar a la reunió convocada pels editors de la sèrie The Culture and Globalization Series, els professors Yudhishthir Raj Isar (American University of Paris) i Helmut Anheier (UCLA i Universitat de Heidelberg), que va tenir lloc a la London School of Economics. La trobada, que va reunir uns 25 experts internacionals, va debatre un projecte anomenat Global Cultural Futures, que té l'objectiu de desenvolupar un sistema d'indicadors per fer un seguiment d'aspectes i tendències significatius en la relació entre la cultura i la globalització i recollir informació al respecte; per tal d'establir una xarxa internacional d'experts que puguin reflexionar i elaborar informes anuals sobre les pautes, tendències i temàtiques culturals que sorgeixen en aquest context; amb la finalitat d'afavorir la comprensió de l'evolució present i futura en l'àmbit del canvi cultural i la globalització. Les conclusions de la trobada estaran disponibles properament.

A partir d'ara, Cyberkaris també es publica en francès

A partir d'aquest número, el butlletí mensual d'Interarts Cyberkaris compta amb una nova edició en francès. Les persones que ja estiguin subscrites a Cyberkaris i prefereixin rebre'l en francès ho poden fer tornant-se a subscriure a www.interarts.net o bé enviant un e-mail a cyberk@interarts.net. Cyberkaris es publica des de 2002 en les edicions catalana, castellana i anglesa.

Oportunitats

Comissió Europea: subvencions a projectes culturals a Gaza i Cisjordània, Egipte i Líban

Les delegacions de la Comissió Europea a Gaza i Cisjordània, Egipte i el Líban han publicat les convocatòries anuals d'ajuts a activitats culturals, obertes a la participació d'operadors d'altres països de l'espai euromediterrani. La convocatòria de l'Oficina d'Assistència Tècnica a Gaza i Cisjordània seleccionarà projectes culturals presentats per entitats amb una seu als Territoris Ocupats de Palestina. Les sol•licituds s'han d'enviar abans del 10 de juny. Per a més informació, vegeu www.delwbg.ec.europa.eu/en/funding/euro_aid.htm. A Egipte, la convocatòria demana que els sol•licitants estiguin registrats oficialment al país, i es tancarà el 15 de juny. Per a més detalls, visiteu ec.europa.eu/europeaid/work/procedures/index_en.htm i www.delegy.ec.europa.eu. Finalment, a les ajudes del Líban hi poden optar entitats d'aquest país o de qualsevol altre Estat de la UE i la seva àrea de Veïnatge, tot i que els projectes hauran de tenir lloc al Líban. En aquest cas, la data límit és el 27 de juny. Per a més informació, consulteu www.dellbn.ec.europa.eu/en/whatsnew/08/cp-cultur-08.htm.

Euroregió Pirineus-Mediterrània: suport a projectes de cooperació artística

El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya va publicar el passat 16 d'abril la convocatòria anual d'ajuts per donar suport a projectes de cooperació cultural entre els territoris de l'Euroregió Pirineus-Mediterrània. Les sol•licituds han de comptar amb socis en almenys tres dels cinc territoris de l'Euroregió: Aragó, Catalunya, Illes Balears, Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus. Com a possibles accions, s'esmenten les coproduccions artístiques i la cooperació entre festivals i entitats culturals de tot tipus. El període de presentació de sol•licituds es tanca el 26 de maig. Per a més informació, vegeu www20.gencat.cat/portal/site/CulturaDepartament/menuitem.cc396c23f1b1adc20985bdb1b0c0e1a0/?vgnextoid=5a2ea794dd187110VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=5a2ea794dd187110VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=8b8ac50bc0659110VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD.

Casa Àsia: beques a la mobilitat entre Espanya i Àsia

El consorci Casa Àsia ha publicat fa poc l'edició 2009 del seu programa Ruy de Clavijo, que té l'objectiu de donar ajuts a projectes de recerca i cooperació cultural entre Espanya i la regió Àsia-Pacífic. Poden optar a les beques ciutadans espanyols, iberoamericans o asiàtics, així com persones d'altres països de la UE amb residència a Espanya. S'atorgaran 12 ajuts. El període de sol•licitud acaba el 30 de maig. Per a més informació, visiteu www.casaasia.es/GestorPeticiones?aplicacion=home&origen=home&destino=noticia_ficha_home&codigo=10769.

Creative Clusters: convocatòria de ponències i presentacions

La propera edició de la conferència Creative Clusters, que se centra en les polítiques per a l'economia creativa i els processos de regeneració amb impuls cultural, tindrà lloc a Glasgow entre els dies 17 i 20 de novembre de 2008. Les entitats organitzadores busquen ponències i presentacions en diversos àmbits temàtics, com l'economia creativa en petites nacions; la creació audiovisual en línia; les polítiques en matèria d'esdeveniments i festes; el lideratge estratègic en l'economia creativa; i la llarga història de l'economia creativa a Glasgow. La convocatòria de propostes es tanca el 12 de maig. Per a més informació, visiteu www.creativeclusters.com.

Pépinières européennes pour jeunes artistes: convocatòria d'ajuts

La xarxa europea de joves artistes Pépinières européennes pour jeunes artistes acaba de presentar un nou programa de mobilitat que ofereix més de 50 places per a residències artístiques, que es duran a terme entre setembre de 2008 i setembre de 2009 en un ventall ampli i variat de disciplines artístiques, amb la voluntat última d'arribar a nous públics. La convocatòria és oberta a artistes entre 18 i 35 anys, residents a qualsevol dels més de 25 països que participen al programa. El període d'inscripció acaba el 23 de maig. Per a més informació, vegeu www.art4eu.net.

Recursos

Sharing Diversity: aproximacions nacionals al diàleg intercultural a Europa

El European Institute for Comparative Cultural Research (ERICarts) va dur a terme l'any 2007 un estudi encarregat per la Comissió Europea sobre les aproximacions, programes i estratègies en matèria de diàleg intercultural a 37 Estats d'Europa. L'informe elaborat com a resultat del procés, que s'ha publicat en el marc de l'Any Europeu del Diàleg Intercultural, inclou 50 recomanacions per a agents europeus i estatals. Es pot consultar a www.interculturaldialogue.eu/web/index.php.

Informe d'IFACCA-FICAAC sobre l'ètica en la política cultural

En el marc de la seva sèrie D'Art, la Federació Internacional de Consells de les Arts i Agències Culturals (IFACCA-FICAAC) acaba de publicar un informe titulat Ethics in Cultural Policy. El document, elaborat per Hannele Koivunen i Leena Marsio, del Ministeri d'Educació, Ciència i Cultura de Finlàndia, recull experiències de diversos països en relació amb temes com ara les llibertats culturals, els drets culturals i el benefici cultural. El document es pot trobar a www.ifacca.org/topic/ethics-in-cultural-policy.

Visiting Arts: 30 anys, 30 històries

L'agència independent britànica Visiting Arts, que té com a objectiu ''enfortir la comprensió intercultural mitjançant les arts'', acaba de celebrar el seu 30è aniversari. Amb aquest motiu, s'ha publicat un recull de 30 estudis de cas que descriuen les activitats i resultats obtinguts per Visiting Arts al llarg dels anys. Podeu trobar-lo a www.visitingarts.org.uk/casestudies.

Nexus: patrimoni, creació i educació, el present com a futur

El número 38 de Nexus, la revista cultural de la Fundació Caixa Catalunya, recull les actes del II Encontre Professional sobre Patrimoni que es va celebrar a Barcelona el març de 2007. Amb el títol ''Patrimoni, creació i educació. El present com a futur'', la publicació compta amb aportacions d'Eulàlia Bosch, John Berger, Jean-Claude Carrière, Ciraj Rassool, Marc Sánchez, Perejaume, Glòria Picazo i Angélica Sátiro entre d'altres. Per a més informació, visiteu obrasocial.caixacatalunya.es/osocial/redirect.html?link=http://obrasocial.caixacatalunya.es/CDA/ObraSocial/OS_Plantilla1/0,3419,1x1y373,00.html.

Conferencies

2º Congrés Internacional de Música a Catalunya (Barcelona, 8-10 de maig)

Quinze anys després del primer Congrés Internacional de la Música a Catalunya, el Consell Català de la Música n'organitza la segona edició, que abordarà totes les dimensions del sector musical. La trobada analitzarà la situació en àmbits com l'educació musical, la indústria musical, els mitjans de comunicació i els usos socials de la música. Per a més informació, visiteu www.congresmusica.org.


Debat General sobre el Dret a Participar en la Vida Cultural (Ginebra, 9 de maig)

El Comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals de les Nacions Unides organitzarà un dia de discussió general (DGD) el proper divendres 9 de maig sobre el dret a participar en la vida cultural (article 15.1.a. del Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals). El DGD té com a objectiu explorar la definició de la vida cultural en el contingut dels drets humans; analitzar el dret d'accedir i participar en la vida cultural; identificar les connexions entre els drets culturals i la universalitat dels drets humans; i avaluar les dimensions individuals i col•lectives del dret a participar a la vida cultural. El DGD és un debat públic i és obert a la participació de diferents agències i ONG. Per a més informació consulteu la pàgina del Comitè: www2.ohchr.org/english/bodies/cescr/index.htm.

Les Rencontres de Mons: Arrels i Cultura (Mons, Bèlgica, 15-18 de maig)

La xarxa europea Les Rencontres i l'Ajuntament de Mons organitzen aquesta trobada, que vol subratllar la importància del desenvolupament i la conservació del patrimoni tangible i intangible per a les administracions locals a Europa. El cas concret de Mons servirà com a referència. La ciutat, que també és candidata a esdevenir la Capital Europea de la Cultura l'any 2015, presentarà el seu programa durant la trobada. Per a més informació, vegeu www.lesrencontres.eu.