Interarts
Carrer Mallorca, 272, 9a planta. E-08037 . Barcelona . Espanya
Tel: +34 93 487 7022 . Fax: +34 93 487 2644
cyberk@interarts.net . www.interarts.net

Cyberkaris nº71 - Juny 2008

Cyberkaris és el butlletí electrònic mensual de la Fundació Interarts per a totes les persones interessades en l\'actualitat en el camp internacional de les polítiques culturals.

Des d'Interarts

Participació al diàleg estructurat de la Comissió Europea amb el sector cultural

Els dies 4 i 5 de juny, Interarts va participar a dues reunions convocades a Brussel•les per la Direcció General d'Educació i Cultura de la Comissió Europea en el marc del procés anomenat “Diàleg estructurat amb el sector cultural”, amb l’objectiu de posar en marxa dues plataformes –sobre diàleg intercultural i sobre accés a la cultura – en el marc del desplegament de l'Agenda Europea per a la Cultura. El 4 de juny es va reunir la Plataforma sobre Diàleg Intercultural, presidida per Culture Action Europe i la Fundació Europea de la Cultura. Aquesta primera plataforma, coneguda com a Rainbow Platform, ja porta temps funcionant i ha elaborat una sèrie de documents sobre la qüestió. El 5 de juny es va reunir la nova Plataforma sobre Accés a la Cultura; Interarts va participar-hi com una de les organitzacions invitades per la Comissió desprès d’una candidatura i selecció posterior. La reunió, a la qual van participar unes 30 xarxes i organitzacions, tenia l’objectiu d’impulsar, en els propers 18 mesos, un procés de debat per definir la contribució del sector cultural al disseny de línies estratègiques d’acció per part dels Estats Membres de la UE. Interarts va ser elegida per liderar la comissió de treball encarregada de conduir aquest procés, conjuntament amb Culture Action Europe, IETM, l'Association of European Open Air Museums i la European Festivals Association, que assumirà les tasques de secretaria. La tercera plataforma impulsada per la Comissió Europea se centra en les indústries culturals i creatives i es va reunir per primera vegada el 6 de juny. Per a més informació, vegeu ec.europa.eu/culture/news/news1396_en.htm.

Preparació de Confluències: Conferència Internacional sobre Diversitat i Diàleg Intercultural (Festival Pirineos Sur, 23-25 juliol)

Entre els dies 23 i 25 de juliol se celebrarà al Centro Cultural La Fajuala de Panticosa (Osca) Confluències, la Conferència Internacional sobre Diversitat i Diàleg Intercultural que la Fundació Interarts i el Ministeri de Cultura d’Espanya organitzen com un dels actes oficials de l’Any Europeu del Diàleg Intercultural. La trobada té lloc en el marc del festival musical Pirineos Sur i compta amb el suport de la Comissió Europea, el Govern d’Aragó i la Diputació d’Osca. A través de testimonis individuals, debats i presentacions artístiques, s’abordaran temes com ara el diàleg intercultural a la vida quotidiana, la seva traducció en processos creatius, les implicacions per a les institucions públiques i l’atenció a la diversitat cultural en el mitjans de comunicació. El període d’inscripció continua obert i s'invita a participar-hi professionals, estudiants i tota persona interessada en aquestes matèries. Podeu trobar un programa actualitzat, els formularis d'inscripció i diverses informacions pràctiques a www.interarts.net o escriure a icd@interarts.net per a més informació.

Bolívia: documents del projecte sobre drets culturals i salut sexual i reproductiva

El projecte pilot d'Interarts i Family Care International (FCI) en relació amb l'articulació dels drets culturals en la salut sexual i reproductiva de les dones indígenes de les terres baixes de Bolívia arriba a la seva fase final. El projecte ha comptat amb suport de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID). Entre els resultats obtinguts cal ressaltar la publicació La Salud Sexual y Reproductiva de las poblaciones indígenas de Bolivia, liderada per FCI/Bolivia juntament amb diversos organismes internacionals, com l'UNFPA, i el document marc Derechos Culturales en la Salud Sexual y Reproductiva. Con énfasis especial en Bolivia (versió original en castellà, pendent de traducció a l'anglès), elaborat per la Fundació Interarts en col•laboració amb FCI/Bolívia i amb l'aprovació d'entitats indígenes com ara el Consell de Salut Indígena de la Confederació de Pobles Indígenes de Bolívia. Ambdós documents, així com d'altres productes del procés, es poden trobar a www.culturalrights.net/es/proyectos.php?c=21&p=139. Per a més informació, poseu-vos en contacte amb Annamari Laaksonen.

Informe final de la reunió preparatòria del 1r Campus Euroafricà de Cooperació Cultural

Entre els proppassats dies 8 i 10 d'abril es va celebrar a Maputo (Moçambic) una reunió del Comitè Científic de preparació del 1r Campus Euroafricà de Cooperació Cultural. La trobada, organitzada per l'Observatori de Polítiques Culturals a l'Àfrica (OCPA) i Interarts, va comptar amb l'assistència d'uns 20 experts en cooperació cultural internacional, provinents d'Àfrica i d'Europa, així com de representants de les autoritats moçambiqueses i d'altres entitats associades al procés. La reunió va debatre el projecte presentat per les entitats impulsores i va fer propostes en relació amb els continguts, el programa, els participants i la preparació acadèmica i tècnica del Campus. L'informe de la trobada i el document de presentació del Campus ja s'han publicat a la web d'OCPA, a ocpa.irmo.hr/activities/meetings/meeting2008-001-en.html.

Celebració d'un Taller sobre música i diàleg intercultural

En el marc de la seva Assemblea General 2008, que va tenir lloc a primers de juny a Ciutadella de Menorca, Joventuts Musicals d'Espanya (JME) va encarregar a la Fundació Interarts d'organitzar un taller sobre música i diàleg intercultural. La trobada va adoptar un enfocament pràctic i concret, mitjançant la presentació d'experiències i un debat que volia invitar els membres de JME a reflexionar sobre les oportunitats i les dificultats de l'intercanvi intercultural i la integració de la diversitat en les seves pràctiques. Gràcies a aportacions del Ministeri de Cultura, la Fundació Yehudi Menuhin Espanya i Joventuts Musicals de Banyoles, es van destacar les possibilitats d'inclusió social i respecte per la diversitat que ofereix el foment de les arts i, en especial, de la música procedent de diversos orígens. Unes 40 persones van assistir al taller, dissenyat i moderat per Interarts. Per a més informació, vegeu www.jmspain.org.

Participació en el 3r Seminari de Diversitat Cultural 2008 a Belo Horizonte (Brasil)

Els proppassats dies 19 i 20 de juny, Interarts va participar a Belo Horizonte (Brasil) al 3r Seminari de Diversitat Cultural 2008, per invitació de l'entitat brasilera Observatório da Diversidade Cultural. A la primera taula rodona de la jornada inaugural, que se centrava en les polítiques públiques per a la diversitat cultural, Interarts va exposar els primers exemples pràctics a Europa de la implementació de la Convenció de la UNESCO sobre la Protecció i la Promoció de la Diversitat de les Expressions Culturals. L'Observatório duu a terme des de 2005 un programa d'informació i capacitació al Brasil en l'àmbit de la diversitat cultural, en associació amb la Universitat PUC de l'Estat de Minas Gerais. Per a més informació, consulteu www.observatoriodadiversidade.org.br.

Assistència a la conferència ''Culture Makes the Difference'' a Kyiv

Per iniciativa de l'entitat ucraïnesa de desenvolupament Democracy through Culture, el Programa Cultural Suís per al sud-est d'Europa i el Ministeri de Cultura i Turisme d'Ucraïna, del 28 al 30 de maig es va celebrar a Kyiv una conferència anomenada ''Culture Makes the Difference – Communities Oriented Toward the Future''. Interarts va assistir a la trobada, que volia analitzar i sensibilitzar sobre els conceptes de ''comunitats creatives'' i ''ciutats creatives'', principalment al sud-est d'Europa. En el transcurs de la conferència es van presentar diversos projectes creatius orientats al desenvolupament local de la regió. Com a resultat de la trobada es va aprovar el ''Memoràndum de Kyiv per a les Comunitats Creatives'', un document que recull valors, conclusions i propostes. Per a més informació, visiteu eng.model21.org.ua/node/4933.

Notícies

Resultats de l'11a Conferència Iberoamericana de Cultura

L'11a Conferència Iberoamericana de Ministres i Altes Autoritats de Cultura es va celebrar a San Salvador (El Salvador) a finals de maig. La trobada va acordar impulsar diverses iniciatives de cooperació musical, formació i capacitació i educació artística, així com el seguiment de la difusió de la Carta Cultural Iberoamericana. També va confirmar la decisió d'organitzar el 1r Congrés Iberoamericà de Cultura, que s'ha de celebrar a Mèxic el proper mes d'octubre. Els resultats de la conferència s'integraran en un pla de treball, que es presentarà a la propera Cimera Iberoamericana de San Salvador, del 28 al 31 d'octubre d'enguany. Les Conferències Iberoamericanes de Cultura són organitzades per l'Organització d'Estats Iberoamericans per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (OEI). Per a més informació i per accedir a la declaració final, vegeu www.oei.es/noticias/spip.php?article2747.

Els ministres euromediterranis de Cultura aproven desenvolupar una estratègia cultural comuna

Els ministres de Cultura i representants de la societat civil dels 39 Estats membres de l'Associació Euromediterrània es van reunir a Atenes els proppassats dies 29 i 30 de maig. La tercera Conferència Euromediterrània de Ministres de Cultura, primera d'aquest tipus des de 1998, va afirmar la voluntat ministerial d'elaborar una Estratègia Cultural Euromediterrània exhaustiva, que inclourà la cooperació tant en el diàleg entre cultures com en polítiques culturals. L'estratègia, que hauria d'ésser adoptada l'any 2010, es basarà en les aportacions d'un Grup Euromediterrani d'Experts sobre Cultura. Els ministres van prendre nota de l'Agenda Europea per a la Cultura, adoptada per la Comissió Europea el 2007, i es van referir a la Convenció de la UNESCO sobre la Diversitat de les Expressions Culturals com un dels elements que hauria d'inspirar la seva cooperació futura. Per a més informació, visiteu ec.europa.eu/external_relations/euromed/index.htm.

EFAH esdevé Culture Action Europe

L'organització fins ara coneguda com a European Forum for the Arts and Heritage (EFAH) ha passat a anomenar-se Culture Action Europe. Mitjançant aquesta mesura, Culture Action Europe desitja transmetre la seva identitat de manera més clara i, a través del mot ''acció'', reafirma la seva voluntat d'ésser un defensor proactiu del sector cultural a nivell europeu. El canvi també simbolitza la maduresa de Culture Action Europe com a plataforma o lobby representatiu del sector artístic, amb un interès en el conjunt del sector cultural, i marca un canvi de tendència cap a una organització més estratègica i comunicativa. Interarts és membre de Culture Action Europe, la nova pàgina web de la qual també es pot visitar a www.cultureactioneurope.org.

Presentació de la Xarxa per a la Promoció de la Diversitat Lingüística

La nova Xarxa per a la Promoció de la Diversitat Lingüística (NPLD) es va presentar a Brussel•les el passat 11 de juny. La NPLD neix per treballar a favor de la promoció i el desenvolupament de les llengües minoritàries d'Europa. Cofinançada per la Comissió Europea, compta com a membres amb els departaments de política lingüística d'alguns governs estatals de la UE i governs autònoms, ONG de l'àmbit lingüístic, universitats i centres de recerca, que compartiran bones pràctiques en relació amb la planificació i el desenvolupament de llengües i, gràcies a la cooperació, confien tenir una veu més forta per a promoure les qüestions lingüístiques. Per a més informació, visiteu www.npld.eu.Oportunitats

Comissió Europea: nova guia del Programa Cultura (2007-13)

La Comissió Europea va publicar a principi de juny la guia del seu programa marc Cultura (2007-13), un document que ofereix directrius i orientacions per al desenvolupament del programa fins a 2013. Mentre antigament es llançaven convocatòries anuals de subvencions, ara la Guia permet saber que les propostes dels tipus ''Projectes plurianuals de cooperació'' i ''Accions de cooperació'' s'han de presentar com a molt tard l'1 d'octubre de cada any. La guia també inclou informació en relació amb les altres línies de finançament, com ara els projectes de traducció literària o les iniciatives de cooperació cultural amb països de fora d'Europa. El nou document es pot trobar a eacea.ec.europa.eu/culture/guide/index_en.htm.

Comissió Europea: convocatòria de suport a activitats culturals locals a Síria

La Delegació de la Comissió Europea a Síria acaba de publicar la convocatòria anual de subvencions per a activitats culturals de caràcter local. Les sol•licituds han de comptar amb la participació d'una entitat síria així com dues de països de la UE o bé una entitat de dins la UE i una altra d'un país candidat a l'adhesió o de l'Espai Econòmic Europeu. Les activitats s'han de dur a terme principalment a Síria i han de contribuir a promoure la creativitat i el treball en xarxa dels professionals de la cultura o l'accés i la participació cultural de la població síria. La data límit per presentar les propostes és el 30 de juliol. Per a més informació, visiteu www.delsyr.ec.europa.eu/en/whatsnew_new/detail.asp?id=366.

Commonwealth Foundation: consulta sobre cultura i desenvolupament

El Programa de Cultura i Diversitat de la Commonwealth Foundation ha obert una consulta pública que ha d'alimentar el seu treball futur sobre cultura, desenvolupament i polítiques culturals. Poden participar al sondeig tant entitats dels països de la Commonwealth com qualsevol persona interessada, a títol individual. La consulta forma part d'un projecte anomenat ''Putting Culture First'', que es realitza actualment de cara a la celebració el 2009 de la Reunió de Caps de Govern de la Commonwealth i el Fòrum Popular de la Commonwealth. La consulta romandrà oberta fins a l'1 d'agost. Per a més informació, visiteu www.commonwealthfoundation.com/news/news/detail.cfm?id=426.

Recursos

UNESCO: document d'orientació política sobre l'impacte del canvi climàtic en les propietats del Patrimoni Mundial

El Centre del Patrimoni Mundial de la UNESCO acaba de publicar un document d'orientació en relació amb els impactes del canvi climàtic als llocs del Patrimoni Mundial, sorgit de la reunió d'un grup d'experts que es va celebrar el febrer de 2007, així com diverses aportacions posteriors del Comitè del Patrimoni Mundial. La publicació, que forma part d'una sèrie de diversos documents recents del Centre del Patrimoni Mundial sobre la relació entre patrimoni i canvi climàtic, té com a principal objectiu orientar els responsables polítics sobre potencials sinergies, necessitats de recerca i aspectes legals. Per a més informació, visiteu portal.unesco.org/culture/es/ev.php-URL_ID=37403&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html.

Dossier del Fòrum Euromediterrani de l'Art per a la Pau

En ocasió de la 13a Biennal de Joves Creadors d'Europa i la Mediterrània, entre els dies 23 i 25 de maig es va convocar a Bari un Fòrum Euromediterrani de l'Art per a la Pau. A iniciativa del FEMEC (Fòrum Euromediterrani de Cultures) i la Plataforma Euromed, en col•laboració amb el Ministeri d'Afers Estrangers d'Itàlia i la Regió Puglia, la trobada va debatre diversos temes actuals relacionats amb la creativitat mediterrània. El dossier elaborat per a preparar el Fòrum, amb aportacions de Giovanna Tanzarella, Judith Neisse, Nathalie Galesne, Odile Chenal i Mary Ann de Vlieg, s'ha publicat ara a www.babelmed.net/Countries/Mediterranean/features_euro.php?c=3232&m=9&l=en.

L'impacte de les polítiques públiques a les arts escèniques d'Europa

La Fundació Boekman acaba de publicar State on Stage – The Impact of Public Policies on the Performing Arts in Europe, un llibre editat per Ineke van Hamersveld i Cas Smithuijsen que presenta tant una panoràmica a nivell europeu com anàlisis a nivell estatal a 15 Estats membres de la UE. L'obra descriu el dinamisme del sector de les arts escèniques, però també revela una realitat de fons marcada per l'excés d'oferta, les dificultats dels professionals per trobar feina i la seva necessitat de buscar ingressos addicionals d'altres fonts. Tot i la generositat de les administracions a tots els nivells, el finançament públic acaba sent o bé insuficient o bé es gasta de manera poc eficaç. Per a més informació, visiteu www.boekman.nl/EN/publications_State%20on%20Stage.html.

Resultats de la conferència sobre la cultura a les relacions exteriors de la UE

El passat mes de maig es va celebrar a Ljubljana una conferència anomenada ''New Paradigms, New Models – Culture in the EU External Relations'', organitzada pel Ministeri d'Afers Estrangers d'Eslovènia en col•laboració amb la Comissió Europea, la Fundació Europea de la Cultura i els Ministeris d'Afers Estrangers d'Àustria i els Països Baixos. Posteriorment s'han publicat diversos discursos i documents de conclusions de la trobada, als quals podeu accedir a www.mzz.gov.si/si/zunanja_politika/kulturno_sodelovanje/nove_paradigme_novi_modeli_kultura_v_zunanjih_odnosih_eu/.

ENCATC: esperit emprenedor i educació en la vida cultural

La Xarxa Europea de Centres de Formació en Gestión Cultural (ENCATC) ha publicat l'informe de la seva conferència anual i assemblea general que van tenir lloc a Göteborg el juny de 2007. La trobada es va demanar com podien contribuir les institucions educatives i de formació a l'esperit emprenedor en el sector cultural (cultural entrepreneurship). El document que n'ha sortit conté aportacions de Venu Dhupa, Chris Torch, Awadhendra Sharan i Magnus Haglund, entre d'altres. Es pot trobar a www.encatc.org/library.Conferencies

“Endangered Languages and Language Learning'' (Ljouwert / Leeuwarden, Països Baixos, 24-27 septiembre)

La Foundation for Endangered Languages (FEL) celebrarà el proper mes de setembre la seva dotzena conferència, en col•laboració amb el Centre Europeu de Recerca Mercator sobre Multilingüisme i Aprenentatge de Llengües i la Fryske Akademy. La conferència, que es durà a terme del 24 al 27 de setembre a Ljouwert / Leeuwarden, se centrarà en les llengües en perill i l'aprenentatge lingüístic. La trobada prendrà en consideració la celebració el 2008 de l'Any Internacional de les Llengües i el fet que el 26 de setembre és el Dia Europeu de les Llengües. Per a més informació, visiteu www.mercator-research.eu.

''Artists in Dialogue, Transforming Communities'' (Amsterdam, 9-11 octubre)

L'11a Assemblea General de la xarxa Res Artis tindrà lloc entre els dies 9 i 11 d'octubre a Amsterdam. Organitzada per l'entitat neerlandesa Trans Artists, la trobada d'enguany abordarà la diversitat dels programes internacionals de residències d'artistes i els posarà en relació amb les nocions de diàleg intercultural. El programa de la trobada inclou conferències magistrals, presentacions de bones pràctiques, tallers i altres actes. Per a més informació, visiteu www.resartis.org/index.php?id=2.

Interacció 2008: les polítiques per al diàleg intercultural a escala local (Barcelona, 28-31 octubre)

La nova edició d'aquesta conferència biennal sobre polítiques culturals locals, organitzada per la Diputació de Barcelona en col•laboració amb l'Ajuntament de Barcelona, se celebrarà del 28 al 31 d'octubre. Aspira a reobrir el debat al voltant de la diversitat i la interculturalitat, amb el convenciment que la nova dimensió que ha adquirit el fenomen demana una resposta des de l'administració local. Amb aquest objectiu es presentaran diversos exemples i pràctiques, així com algunes aportacions de caire més acadèmica. El programa de la trobada es pot trobar a www.diba.cat/cjs/jornada.asp?id=179.

Recordatoris

Conferència Internacional d’Investigació sobre Polítiques Culturals

iccpr2008.yeditepe.edu.tr/index.html
Istambul, 20-24 d’agost 2008. Vegeu Cyberkaris 65, desembre 2007


Diversity United: Intercultural work in European cities – experience, concepts, perspectives

www.kultur-macht-europa.de/283.html?&L=1
Dortmund, Alemanya, 3-5 setembre 2008. Vegeu Cyberkaris 70, maig 2008.


Alteritat, creativitat, diversitat: 15º assemblea de Banlieues d’Europe

www.banlieues-europe.com
Lió, 11-13 setembre 2008. Vegeu Cyberkaris 70, maig 2008.


European Intercultural Campus

www.procultura.pl/index.php?module=articles&action=view&id=2
Varsòvia, 12-13 setembre 2008. Vegeu Cyberkaris 70, maig 2008.


10ª Conferència Biennal d'ELIA

www.eliabiennial.org
Göteborg, Suècia, 29 octubre – 1 novembre 2008. Vegeu Cyberkaris 70, maig 2008.


Cyberkaris

Cyberkaris

Cyberkaris és el butlletí electrònic mensual de la Fundació Interarts per a totes les persones interessades en l'actualitat en el camp internacional de les polítiques culturals. La Fundació Interarts, Observatori de Polítiques Culturals Urbanes i Regionals, promou des del 1995 la recerca sobre cultura i desenvolupament territorial, la cooperació entre xarxes i projectes culturals, artístics i patrimonials, la definició i foment dels Drets Culturals i ofereix assessorament a projectes i emprenedors dins l'àmbit del sector cultural i de les indústries creatives. Interarts és una agència que treballa en ''partenariat'' amb organitzacions situades a Catalunya i Espanya així com amb els principals agents de cooperació cultural internacional als cinc continents. Entre aquests agents destaquen els del sistema de Nacions Unides, la Unió Europea, el Consell d'Europa i diverses instàncies intergovernamentals entre Europa i Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica. Interarts està gestionant actualment programes relacionats amb els aspectes ecològics, axiológics i deontològics del desenvolupament cultural així com els que impulsen el nou paper de la societat civil global en el sector cultural.

Subscripció

Aquest butlletí es distribueix en català, castellà i anglès. Les adreces de la llista de correspondència pertanyen a les entitats i persones amb les quals treballa Interarts i són completament confidencials. En el cas que no vulgueu rebre la nostra informació, envieu un correu electrònic a l'adreça interarts@interarts.net i deixareu de rebre el butlletí. Estem oberts a les vostres contribucions, que podeu enviar a la nostra adreça electrònica.