Interarts
Carrer Mallorca, 272, 9a planta. E-08037 . Barcelona . Espanya
Tel: +34 93 487 7022 . Fax: +34 93 487 2644
cyberk@interarts.net . www.interarts.net

Cyberkaris nº72 - Juliol 2008

Cyberkaris és el butlletí electrònic mensual de la Fundació Interarts per a totes les persones interessades en l\'actualitat en el camp internacional de les polítiques culturals.

Des d'Interarts

Celebració de Confluències, Conferència sobre Diàleg Intercultural

En el marc de l'Any Europeu del Diàleg Intercultural, entre els dies 23 i 25 de juliol va tenir lloc a Panticosa (Osca) la trobada Confluències: Conferència Internacional sobre Diversitat i Diàleg Intercultural. La conferència es va celebrar dins el XVII Festival Internacional de les Cultures Pirineos Sur. S'hi van reunir unes 70 persones, provinents d'Europa, Àfrica i Amèrica Llatina, que al llarg de tres dies van presentar experiències i van debatre sobre el significat del diàleg intercultural i les implicacions de la diversitat cultural i el diàleg en diversos àmbits específics de la vida social, cultural, econòmica i política. Confluències va ser dissenyat per la Fundació Interarts en col•laboració amb el Ministeri de Cultura d'Espanya i va comptar amb el suport de la Comissió Europea, el Ministeri de Cultura, el Govern d'Aragó, la Diputació d'Osca i l'Ajuntament de Panticosa. L'octubre de 2008 es publicarà un informe complet de continguts i conclusions de la trobada. De moment, s'ha publicat a www.interarts.net una síntesi breu de les sessions, en castellà i anglès. Per a més informació, poseu-vos en contacte amb icd@interarts.net.

Interarts obre una convocatòria de selecció d'un/a assistent de projectes

En el marc de les seves tasques de recerca en polítiques culturals i cooperació cultural internacional, la Fundació Interarts desitja contractar una persona per a tasques d'assistència de projectes. La persona contractada s'integrarà a l'equip de treball de la Fundació, sota la responsabilitat de la Direcció i la Coordinació de Programes. Serà responsable d'activitats de recollida i anàlisi d'informació (polítiques culturals, diversitat cultural, cultura i desenvolupament), suport a projectes de cooperació cultural internacional en països en vies de desenvolupament i, puntualment, organització de trobades internacionals. Les persones interessades han d'enviar una carta de motivació i el seu CV abans del 14 de setembre. Per accedir a la descripció del perfil, visiteu www.interarts.net.

Cyberkaris no es publica a l'agost

Com en anys anteriors, el butlletí Cyberkaris interromp la difusió a l'agost, per vacances. En reprendrem la difusió amb el número 73, que apareixeerà a final de setembre.

Notícies

El Consell d'Europa adopta el Llibre Blanc del Diàleg Intercultural

A la seva 118ª Sessió Ministerial (Estrasburg, 6-7 maig 2008), els ministres d'Afers Estrangers dels 47 Estats membres del Consell d'Europa van adoptar el Llibre Blanc del Diàleg Intercultural. Aquest document ofereix orientacions per a promoure el diàleg intercultural, el respecte mutu i la comprensió, i es basa en els valors fonamentals d'aquesta institució. Les condicions clau per al diàleg, segons el Llibre Blanc, són establir estructures adequades de governança, garantir la comprensió intercultural de les institucions públiques i les entitats de servei social i crear espais per al diàleg intercultural, sobretot a la base de la societat. El Llibre Blanc, que neix d'un llarg procés de consulta pública, és un marc conceptual que ha de guiar les reflexions i decisions de professionals i responsables públics. Podeu trobar tant el Llibre Blanc com una fitxa informativa sobre diàleg intercultural a www.coe.int/dialogue.


Presentació d'una nova publicació sobre el paper de la música i la cultura en la vida social

El Departament de Sociologia i Filosofia de la Universitat d'Exeter (Regne Unit) acaba de presentar una nova publicació peer-reviewed i de lliure accés anomenada Music and Arts in Action (MAiA). Aquest journal sorgeix d'una iniciativa internacional i interdisciplinària, que adopta una perspectiva àmplia i holística en la recerca sobre el paper dinàmic de la música i les arts en la vida social i l'experiència cultural. El primer número inclou una sèrie d'articles sobre la música white power, el teatre com a intervenció social, la musicoteràpia, les arts visuals i la sostenibilitat i una visió teòrica sobre el futur de la sociologia musical. A la web de la revista podeu accedir al text complet dels articles. Els editors de la publicació demanen manuscrits per a ésser peer-reviewed i estudiar-ne la inclusió en propers números. Per a més informació, visiteu www.musicandartsinaction.net.


Oportunitats

Comissió Europea: ajuts per a la cooperació entre estructures de suport a la mobilitat

La Direcció General d'Educació i Cultura de la Comissió Europea ha publicat una convocatòria d'ajuts per a projectes, que té com a objectiu fomentar la mobilitat dels professionals de la cultura en el sector cultural, mitjançant xarxes d'estructures de suport a la mobilitat ja existents, per poder contribuir així a la millora del context general de la mobilitat a la UE. Les xarxes candidates han de comptar com a mínim amb 5 socis d'almenys 5 Estats membres de la UE. Les sol•licituds s'han d'enviar abans del 30 de setembre. Per a més informació, visiteu ec.europa.eu/culture/calls-for-proposals/call1440_en.htm.


Comissió Europea: suport a activitats culturals locals al Marroc

La Delegació de la Comissió Europea al Marroc acaba de publicar la convocatòria anual de suport a activitats culturals locals. S'atorgarà prioritat a projectes que tinguin com a objectiu fomentar el diàleg i els intercanvis culturals, la comprensió mútua i la visibilitat de la dimensió cultural de l'Associació Euromediterrània. Les candidatures han de provenir preferentment d'entitats amb seu al Marroc, amb socis als països de la UE. La data límit per presentar propostes és el 10 d'octubre. Per a més informació, visiteu www.delmar.ec.europa.eu/fr/communiques/20080714.htm.Comissió Europea: suport als agermanaments de municipis entre la UE i els països en desenvolupament

Entre els propers dies 15 i 17 de novembre se celebraran a Estrasburg les terceres Jornades Europees del Desenvolupament, organitzades per la Comissió Europea en cooperació amb el Parlament Europeu. El tema central de la trobada és ''Les autoritats locals i el desenvolupament''. En aquest marc, la Comissió Europea convida les administracions locals dels Estats membres de la UE i de països en vies de desenvolupament a tancar acords d'agermanament i signar-los a Estrasburg durant les Jornades. Els municipis que hi estiguin interessats han de registrar els seus projectes conjunts abans del 20 de setembre. Per a més informació, visiteu ec.europa.eu/development/policies/9interventionareas/twinning_en.cfm.Convocatòria del Fons Regional per a la Promoció de la Cooperació i l'Intercanvi Cultural a l'Àfrica Occidental

El Fons Regional per a la Promoció de la Cooperació i l'Intercanvi Cultural a l'Àfrica Occidental ha publicat una convocatòria de suport a projectes centrats en els àmbits següents: activitats transversals o multidisciplinàries (desenvolupament d'organitzacions professionals multidisciplinàries, informació cultural, formació, desenvolupament de centres culturals polivalents, promoció del turisme cultural); arts visuals i aplicades; música i teatre; literatura; patrimoni cultural; cinema (producció i distribució de documentals relacionats amb les arts i la cultura de l'Àfrica Occidental), que s'hauran de dur a terme en aquesta regió. La data límit per presentar-hi propostes és el 15 d'agost. Per a més informació, visiteu www.uemoa.int/FCulture/AppelsOffres/Index_AO.htm.


Fresh Circus: convocatòria d'idees

La xarxa Circostrada i HorsLesMurs, en col•laboració amb Le Parc de la Villette, organitzen un seminari europeu per al desenvolupament del circ contemporani, anomenat ''Fresh Circus'', que tindrà lloc a París els dies 25 i 26 de setembre. La trobada vol formular recomanacions concretes per millorar l'estructuració i el reconeixement d'aquest sector artístic a nivell regional, estatal i europeu. Com a part del procés, els organitzadors conviden artistes, companyies i operadors del circ i les arts escèniques a enviar propostes per compartir experiències i dificultats; debatre bones pràctiques a nivell polític; formular recomanacions, etc. El qüestionari serà disponible fins al proper 1 de setembre. Per a més informació, visiteu www.circostrada.org.


Taller d'Amunì sobre gestió cultural a l'espai euromediterrani: convocatòria de candidatures

Melopée #5 és el nom d'un taller de gestió cultural per a joves operadors culturals de l'espai euromediterrani, que estiguin realitzant projectes propis al seu territori o vulguin fer-ho, que tindrà lloc a Fère-en-Tardenois (Picardia, França) del 7 al 13 de novembre de 2008. En el marc del programa Melopée desenvolupat per l'associació Amunì, aquesta edició se centrarà en la percepció i programació artístiques i la comunicació i promoció en l'àmbit cultural. Per participar-hi se seleccionaran 15 operadors culturals professionals o en fase de professionalització de tota la regió euromediterrània. Els candidats han de parlar com a mínim francès o anglès, i preferiblement ambdues llengües. Han d'enviar el seu CV, carta de motivació i presentació del seu projecte abans del 8 de setembre. Per a més informació, contacteu amb info@amuni.org.

10ª Conferència Internacional sobre Gestió Cultural i Artística: call for papers

Entre el 28 de juny i l'1 de juliol de 2009 se celebrarà a Dallas (Texas, EUA) la 10ª Conferència Internacional sobre Gestió Cultural i Artística, organitzada conjuntament per la Cox School of Business i la Meadows School of the Arts de la Southern Methodist University (SMU). Els organitzadors de la conferència han publicat un call for papers per a propostes que se centrin en qualsevol aspecte de la gestió cultural i artística. Entre els temes que s'hi poden tractar hi ha el màrqueting estratègic (incloses la captació de fons i l'esponsorització); el comportament del consumidor; gestió de productes i marques; gestió i planificació estratègiques; comportament organitzatiu; governança; lideratge; gestió de recursos humans; finances i control; i organització de les indústries creatives. Cal enviar els abstracts abans del 15 d'octubre de 2008. Per a més informació, visiteu www.smu.edu/aimac.


Recursos

On-the-move.org recopila una sèrie de noves iniciatives de suport a la mobilitat artística a Europa

El portal per a la mobilitat On-the-move.org (OTM) acaba de recopilar una sèrie d'iniciatives de diverses institucions europees centrades en la mobilitat, entre les quals hi ha estudis de recerca, grups de treball, plataformes de reflexió i d'altres iniciatives. OTM, que va néixer fa sis anys com una eina útil, accessible i efectiva per donar suport a la mobilitat internacional en les arts escèniques, es felicita de veure que la mobilitat esdevé un tema molt important i de primer nivell a les agendes polítiques. Per accedir a aquesta llista de documents en la versió castellana, visiteu www.on-the-move.org/Documents/Movilidad.doc.


Nova web per estudiar música a Europa

L'Associació Europea de Conservatoris (AEC) acaba de presentar una nova pàgina web anomenada Study Music In Europe. La iniciativa s'adreça a estudiants de fora d'Europa que tinguin interès a estudiar en institucions europees d'educació musical superior, i conté textos en anglès, castellà, portuguès, xinès i francès. S'ha dut a terme en el marc del projecte Mundus Musicalis d'Erasmus Mundus. Per accedir-hi, visiteu www.studymusicineurope.org.Institut für Auslandsbeziehungen: col•lecció de recursos sobre política cultural exterior

L'Institut für Auslandsbeziehungen d'Alemanya (ifa) ha recollit una sèrie de documents estatals i internacionals que afecten les relacions culturals exteriors d'Alemanya. La recopilació comprèn documents polítics del govern federal i acords culturals bilaterals amb més de 90 països, així com normativa i documents d'organitzacions internacionals (UNESCO, Consell d'Europa, UE). Els documents es presenten en alemany i/o en d'altres llengües i es poden trobar a cms.ifa.de/info/ifa-bibliothek/akpgrundlagen.


The Power of Culture: especial sobre cultura i conflicte

La pàgina web neerlandesa The Power of Culture ha dedicat aquest mes de juliol un especial al tema de ''Cultura i conflicte'', que analitza la contribució pràctica de les arts en temps de guerra, conflicte i violència. L'especial, que afirma que ''ampliar la nostra lupa cultural pot ajudar-nos a facilitar la comprensió, fomentar la tolerància i promoure el respecte'', inclou una introducció i cinc estudis de cas relatius a Macedònia, el Líban, Sud-àfrica, Sri Lanka i Colòmbia. El podeu trobar a www.powerofculture.nl/en/specials/culture-and-conflict.


Prince Claus Fund Journal: conflictes culturals a la Xina

El darrer número del Prince Claus Fund Journal compta amb aportacions de quinze dels artistes i analistes culturals més destacats de la Xina actual, que reflexionen sobre el dinamisme cultural del país. L'elecció del tema neix del tema anual del Prince Claus Fund el 2007 (''cultura i conflicte'') i de la rellevància d'aquesta qüestió per als artistes xinesos, atesa la gran intensitat i l'amplitud de la confusió cultural en la història recent de la Xina. Aquesta iniciativa és una col•laboració del Prince Claus Fund i la publicació xinesa ArtToday, patrocinada per TodayArt Museum. La podeu trobar a www.princeclausfund.org/en/what_we_do/publications/journal.shtml.


Estudi sobre el voluntariat cultural i les arts amateur a Anglaterra

El Department for Culture, Media and Sport del Regne Unit (DCMS) i Arts Council England van publicar a principi de juliol un estudi anomenat Our Creative Talent: the voluntary and amateur arts in England. L'estudi es va dur a terme al llarg de sis mesos, entre novembre de 2007 i abril de 2008 i va consistir en un programa de recerca quantitativa i qualitativa. L'informe que n'ha sortit indica que, en comptes de ser un parent pobre de la cultural professional, el voluntariat cultural i les arts amateur sostenen les tradicions culturals, fomenten la innovació, ajuden a desenvolupar noves audiències, promouen comunitats dinàmiques i incloents i donen suport al sector professional. Podeu trobar el comunicat de premsa i accedir al document a www.culture.gov.uk/reference_library/media_releases/5235.aspx.Arts Council of Ireland: informe sobre cultura i educació

A principi de juliol, l'Arts Council of Ireland va publicar Points of Alignment – the Report of the Special Committee on the Arts and Education. Es tracta d'un informe elaborat per una comissió creada pel ministre d'Arts, Esport i Turisme juntament amb el ministre d'Educació i Ciència, amb la missió d'analitzar l'oferta artística a les escoles irlandeses i formular propostes en aquest àmbit. L'informe reconeix la vàlua de l'oferta existent, però destaca que la manca d'una oferta sistemàtica impedeix el desenvolupament i priva desenes de milers d'alumnes d'experiències artístiques de qualitat en els seus anys de formació. També proposa formes de col•laboració entre els departaments clau del govern i l'Arts Council, per tal d'incrementar la inversió artística a les escoles, ampliar-ne l'abast i aprofundir-ne l'impacte. Podeu trobar el document a www.artscouncil.ie/Publications/Arts_education_en_08.pdf.

Creative Partnerships: anàlisi sobre l'art en l'educació i la creativitat

Dins la seva sèrie d'anàlisi de la literatura especialitzada, el programa Creative Partnerships d'Arts Council England ha presentat fa poc Arts in Education and Creativity: a review of the literature. L'estudi ha estat elaborat per Mike Fleming (Durham University) i presenta una visió històrica i teòrica de l'educació artística, el seu paper als programes educatius anglesos i la seva relació amb l'aprenentatge creatiu i l'educació per a la creativitat. El podeu descarregar de www.creative-partnerships.com/literaturereviews?view=Standard.


LabforCulture se centra en França

En el marc de la sèrie Region in focus, aquest mes de juliol LabforCulture ha triat el sector cultural independent de França. Per una banda, es presenta un mapatge a escala estatal d'uns 70 equipaments artístics i culturals que participen en projectes europeus, intercanvis transfronterers i iniciatives interculturals. Per l'altra, s'ha dut a terme una anàlisi en profunditat de dues ciutats, Nantes i Lilla, que comparteixen un mateix passat industrial i l'elecció en els darrers anys de la regeneració cultural com a mecanisme per millorar i elevar el perfil propi. Han participat en l'elaboració del dossier la xarxa europea Banlieues d'Europe i l'Observatoire des politiques culturelles de Grenoble. Per a més informació, visiteu www.labforculture.org/content/view/full/25786 .Conferencies

The Art of City Making – Les Rencontres de Stavanger (Stavanger, Noruega, 16-19 octubre)

L'assemblea anual de la xarxa europea d'administracions locals per a la cultura Les Rencontres tindrà lloc enguany a Stavanger, una de les Capitals Europees de la Cultura el 2008. En col•laboració amb l'Ajuntament de Stavanger i Stavanger 2008, la trobada se centrarà en el tema ''L'art de fer la ciutat''. Per a això, s'han invitat arquitectes, urbanistes, sociòlegs, escriptors, professionals de la cultura i responsables polítics a intercanviar experiències i presentar les seves opinions sobre la qüestió. Per a més informació, visiteu www.lesrencontres.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=60&Itemid=89&lang=en.


16ª assemblea anual de Culture Action Europe (Marsella, 23-25 octubre)

La 16ª Assemblea i conferència anual de Culture Action Europe (abans EFAH) tindrà lloc a la Friche la Belle de Mai de Marsella entre els dies 23 i 25 d'octubre. Enguany la conferència analitzarà dos temes principals: el lloc de la cultura a les relacions exteriors de la Unió Europea (amb especial atenció a la regió euromediterrània) i el paper de la societat civil en el desenvolupament de les polítiques culturals europees. La trobada és organitzada en col•laboració amb Relais Culture Europe. Per a més informació, visiteu www.cultureactioneurope.org.


Misunderstanding – Reunió plenària d'IETM (Zuric, 6-9 novembre)

La propera reunió plenària de la xarxa d'arts escèniques contemporànies IETM tindrà lloc a Zuric del 6 al 9 de novembre, en col•laboració amb Pro Helvetia i altres socis. La trobada contribuirà a l'Any Europeu del Diàleg Intercultural fent èmfasi en el tema del ''malentès'' (Misunderstanding), un dels fenòmens més freqüents al món i que també pot ser un procés vàlid per donar sentit a les coses. Inclourà una conferència i nombroses actuacions de teatre i dansa a 10 equipaments de la ciutat. Per a més informació, visiteu www.ietmzurich.ch.

Jornades sobre Ciutats Creatives (Sitges, 26-27 novembre)

La Fundació Kreanta, amb la col•laboració de l'Ajuntament de Sitges (Barcelona), organitza les primeres Jornades sobre Ciutats Creatives. Es tracta d'una trobada de professionals per debatre durant dos dies sobre la dimensió creativa de les ciutats. Les jornades volen reunir professionals de la gestió cultural de tota Espanya per intercanviar reflexions i pràctiques sobre l'acció cultural al món local, debatre sobre l'impacte local de la cultura i les indústries culturals, promoure el diàleg entre el sector cultural, l'urbanisme i la promoció econòmica local, impulsar la innovació en l'agenda local de la cultura i potenciar la centralitat de la cultura a les polítiques locals. Per a més informació, visiteu www.kreanta.org/ciudades_creativas.php.


Recordatoris

Conferència Internacional de Recerca sobre Polítiques Culturals

iccpr2008.yeditepe.edu.tr/index.html
Istanbul, 20-24 agost 2008. Vegeu Cyberkaris 65, desembre 2007


Diversity United: Intercultural work in European cities – experience, concepts, perspectives

www.kultur-macht-europa.de/283.html?&L=1
Dortmund, Alemanya, 3-5 setembre 2008. Vegeu Cyberkaris 70, maig 2008.


Alteritat, creativitat, diversitat: 15º assemblea de Banlieues d’Europe

www.banlieues-europe.com
Lió, 11-13 setembre 2008. Vegeu Cyberkaris 70, maig 2008.


European Intercultural Campus

www.procultura.pl/index.php?module=articles&action=view&id=2
Varsòvia, 12-13 setembre 2008. Vegeu Cyberkaris 70, maig 2008.


“Endangered Languages and Language Learning''

www.mercator-research.eu
Ljouwert / Leeuwarden, Països Baixos, 24-27 setembre. Vegeu Cyberkaris 71, juny 2008


''Artists in Dialogue, Transforming Communities''

www.resartis.org/index.php?id=2
Amsterdam, 9-11 octubre. Vegeu Cyberkaris 71, juny 2008

Interacció 2008: les polítiques per al diàleg intercultural a escala local

www.diba.cat/cjs/jornada.asp?id=179
Barcelona, 28-31 octubre. Vegeu Cyberkaris 71, juny 2008


10ª Conferència Biennal d'ELIA

www.eliabiennial.org
Göteborg, Suècia, 29 octubre – 1 novembre 2008. Vegeu Cyberkaris 70, maig 2008.


Cyberkaris

Cyberkaris

Cyberkaris és el butlletí electrònic mensual de la Fundació Interarts per a totes les persones interessades en l'actualitat en el camp internacional de les polítiques culturals. La Fundació Interarts, Observatori de Polítiques Culturals Urbanes i Regionals, promou des del 1995 la recerca sobre cultura i desenvolupament territorial, la cooperació entre xarxes i projectes culturals, artístics i patrimonials, la definició i foment dels Drets Culturals i ofereix assessorament a projectes i emprenedors dins l'àmbit del sector cultural i de les indústries creatives. Interarts és una agència que treballa en ''partenariat'' amb organitzacions situades a Catalunya i Espanya així com amb els principals agents de cooperació cultural internacional als cinc continents. Entre aquests agents destaquen els del sistema de Nacions Unides, la Unió Europea, el Consell d'Europa i diverses instàncies intergovernamentals entre Europa i Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica. Interarts està gestionant actualment programes relacionats amb els aspectes ecològics, axiológics i deontològics del desenvolupament cultural així com els que impulsen el nou paper de la societat civil global en el sector cultural.

Subscripció

Aquest butlletí es distribueix en català, castellà i anglès. Les adreces de la llista de correspondència pertanyen a les entitats i persones amb les quals treballa Interarts i són completament confidencials. En el cas que no vulgueu rebre la nostra informació, envieu un correu electrònic a l'adreça interarts@interarts.net i deixareu de rebre el butlletí. Estem oberts a les vostres contribucions, que podeu enviar a la nostra adreça electrònica.