Interarts
Carrer Mallorca, 272, 9a planta. E-08037 . Barcelona . Espanya
Tel: +34 93 487 7022 . Fax: +34 93 487 2644
cyberk@interarts.net . www.interarts.net

Cyberkaris nº 92- Juny 2010

Cyberkaris és el butlletí electrònic mensual de la Fundació Interarts per a totes les persones interessades en l\'actualitat en el camp internacional de les polítiques culturals. Interarts autoritza la lliure reproducció i difusió d’aquesta informació, sempre que n’aparegui la procedència.

Editorial

LLEI, MORAL, CULTURA

La injustificable persistència contemporània de pràctiques socials atàviques com la mutilació sexual femenina o la tortura d'animals practicada en recintes de pública concurrència pretextant ser un espectacle sovint sol apel•lar a les possibilitats i limitacions ''taumatúrgiques'' de la cultura. Descartada la justificació cultural d'aitals rituals, la pregunta en ambdós casos és si, a més de condemnar moralment l'ablació de clítoris o les curses de braus i de prohibir legalment aquestes manifestacions, es pot fer alguna cosa més - o alguna cosa més efectiva - des de la cultura.

Al llarg dels darrers anys ciutats d'Amèrica Llatina com Bogotà o Medellín han demostrat amb iniciatives de ''cultura ciutadana'' que la cultura, a més de ser una política sectorial específica, una eina per a la projecció exterior de les ciutats i una transversalitat ineludible per a les estratègies de desenvolupament local, constitueix juntament amb la llei i la moral la tríada dels mecanismes reguladors dels sistemes socials. Alcaldes com Antanas Mockus a Bogotà o Sergio Fajardo a Medellín van aconseguir resultats espectaculars pel que fa a la reducció de la violència a la ciutat i l'abordatge alternatiu dels conflictes urbans apel•lant a aquesta tercera dimensió normativa que és la cultura i estimulant una major implicació de la ciutadania en aquest sentit. Matar és pecat, en termes estrictament morals, i la violència ha de ser perseguida i castigada legalment. Però recordar a més, com en el cas de Bogotà, amb el buidat de l'estructura de l'antic cementiri central de la ciutat reconvertit en una veritable instal•lació artística contemporània, que ''la vida és sagrada'' pot acabar tenint uns efectes pacificadors insospitats.

La cultura, en certa mesura, permet abordar la dimensió simbòlica dels conflictes i generar nous rituals que substitueixin pràctiques legalment i moralment censurables sense renunciar a la veritable ''estructura profunda'' del seu significat. També si del que es tracta és d'inventar noves cerimònies de traspàs alternatives a l'ablació de clítoris o representacions contemporànies dels jocs de lluita de la humanitat contra els animals que no impliquin necessàriament la mort prèvia tortura d'un bou brau en una plaça pública.

Eduard Miralles, President del Patronat de la Fundació InterartsDes d'Interarts

Nou llibre “Making culture accessible”

Aquest mes de maig s'ha presentat oficialment el llibre “Making culture accessible”, editat pel Consell d’Europa. L’autora, Annamari Laaksonen, investigadora de drets culturals i coordinadora de projectes a Interarts, sosté que el gaudi i l’exercici del dret a participar en la cultura requereix un entorn propici i un marc legal que ofereixi una base sòlida per a la protecció dels drets relacionats amb les accions culturals. Per a Laaksonen, una societat que demostra interès en alimentar les necessitats culturals i espirituals en condicions de llibertat té una probabilitat més gran de desenvolupar un sentit de responsabilitat social entre els seus membres. L’estudi és una instantània general dels actuals marcs legals i politics a Europa, abastant l’accés i la participació en la vida cultural, l’oferta existent en aquest camp i els drets culturals. El llibre es pot adquirir en línia a: http://www.coe.int/t/dg4/cultureheritage


Seminari Internacional sobre Diplomàcia Cultural 2009: vídeos de les intervencions

El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya ha incorporat a la seva pàgina web els enregistraments en vídeo de les intervencions que van tenir lloc durant el seminari internacional ''Diplomàcia cultural: reflexions i propostes des de Catalunya'', celebrat a Barcelona el desembre de 2009. El seminari va ser una iniciativa del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i el Comissionat d'Afers Exteriors i Cooperació de la Generalitat de Catalunya, en col•laboració amb Interarts. Els vídeos, juntament amb l'informe final del seminari elaborat per aquesta mateixa entitat, es poden trobar a http://www.gencat.cat/cultura/internacional ((apartat ''Diplomàcia cultural'').
En relació amb la temàtica d'aquest seminari, un complet recull de bibliografia sobre diplomàcia cultural segueix disponible a la pàgina web d'Interarts: http://www.interarts.net/ca/articles.php?pag=1&p=501


Programes d’Interats i Family Care International, bones pràctiques al Seminari Internacional “Cultura i Desenvolupament”

El 4 i 5 de maig va tenir lloc a Girona el Seminari Internacional “Cultura i Desenvolupament”,
organitzat per l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) i la Comissió Europea en el marc de la Presidència espanyola de la Unió Europea.
Els projectes sobre salut sexual i reproductiva (SSR) que, amb el suport de l’AECID, duen a terme Interarts i Family Care International a Mali i Bolívia, van formar part de les sessions de presentació de bones pràctiques. Es tracta de dues iniciatives que treballen per facilitar l’accés a informació sobre SSR adaptada culturalment a les persones a les quals va destinada: joves treballadors de la ciutat de Mopti, en el cas de Mali, i població indígena en el projecte de Bolívia. Amb una informació més adequada i respectuosa amb la cultura dels destinataris, es redueix el risc davant malalties de transmissió sexual i d’altres problemàtiques d’aquest camp de la salut. Amb projectes com aquests es demostra la importància de l’element cultural en la cooperació per al desenvolupament, factor que el seminari, en les seves conclusions, proposa que estigui definitivament present en tota estratègia de desenvolupament. La participació d’Interarts en aquest seminari inclou també l’elaboració de la relatoria. Més informació sobre els projectes de Mali i Bolívia a http://www.interarts.net/ca/encurso.php?pag=1&p=298 i http://www.interarts.net/ca/encurso.php?pag=1&p=300,respectivament.


Euromedinculture(s) Ciutadania: activitats de debat a Catalunya

En el marc del projecte Euromedinculture(s) Ciutadania, que compta amb el suport de la Comissió Europea, Interarts va realitzar al mes de maig dues activitats de debat amb representants del sector cultural de Catalunya. El proppassat dia 7 de maig, dins la Jornada Tècnica de la Fira de Música al Carrer de Vila-seca, va tenir lloc una taula rodona on professionals de la música i d'altres disciplines artístiques van debatre al voltant dels avantatges de la mobilitat dels professionals de la cultura i els obstacles que es troben per impulsar-la. Per altra banda, el 18 de maig es va celebrar a Barcelona una sessió de debat sobre economia i cultura a nivell local, amb els membres de la Comissió ''Economia, cultura i indústries culturals'' del Fòrum de Regidors i Regidores de la Diputació de Barcelona. Interarts agraeix la col•laboració de FUSIC i de la Diputació de Barcelona, respectivament, en la preparació i realització d'aquestes activitats. Els resultats dels debats formaran part de l'informe sobre la participació ciutadana en el debat sobre la dimensió cultural del procés d'integració europea, que els membres d'Euromedinculture(s) Ciutadania elaboraran en els propers mesos i presentaran a les institucions europees a finals de 2010. Per a més informació i per a respondre al qüestionari del projecte, visiteu
http://citoyennete.euromedinculture.eu

Presentació de PRACTICS a les Trobades Alcultur 2010

Mercedes Giovinazzo, directora d’Interarts, va participar el passat 21 de maig a Alcultur 2010, les trobades sobre cultura i cooperació organitzades per Cultideias, que enguany es van celebrar a Saragossa. Responent al tema central d’aquesta edició, “Desenvolupament cultural transfronterer: mobilitat territorial i xarxes per a la cooperació”, Giovinazzo va presentar el projecte “See Mobile see practical. PRACTICS” iniciativa finançada per la Comissió Europea i coordinada pel Finnish Theatre Information Centre (TINFO) on participen Interarts i d’altres entitats europees amb l’objectiu de facilitar la mobilitat d’artistes i professionals de la cultura a Europa, oferint-los informació i assessorament sobre mobilitat: qüestions pràctiques, jurídiques, fiscals, socials, etc. Interarts és l’Infopunt PRACTICS a Espanya. Més informació a
http://www.interarts.net/ca/practics.php

Presentació del programa FOMECC Senegal al fòrum “Culture et Citoyenneté” (St. Louis, Senegal)

La coordinadora de projectes d’Interarts a Àfrica, Raquel Suárez, va ser convidada a presentar el programa de Foment d’Empreses Culturals i Creatives (FOMECC) a Senegal, el passat 23 de maig, dins del fòrum “Culture et Citoyenneté”, que va tenir lloc en el marc de la 18 edició del Festival de Jazz de la ciutat senegalesa de St. Louis. FOMECC, un programa que Interarts duu a terme a diversos països d’Amèrica Llatina i Àfrica, amb la col•laboració de socis locals i el suport de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), busca enfortir el paper d’artistes, creatius i agents culturals com a mitjà per al desenvolupament d’una comunitat, per la capacitat que té la producció cultural de crear riquesa i ocupació. A Senegal, FOMECC es va implantar al 2008 i actualment es troba a la segona fase d’incubació, havent realitzat durant aquest temps nombroses activitats formatives i de sensibilització. Aquest mateix mes de maig, FOMECC Senegal ha posat en marxa la seva web: http://www.fomeccsenegal.org/

Participació a la Jornada de presentació de la Xarxa Cultura per la inclusió social a Barcelona

El dia 26 de maig es va presentar a Barcelona la Xarxa Cultura per la inclusió social, que neix com a espai de confluència entre organitzacions socials i organitzacions culturals amb vocació de desenvolupar polítiques d'inclusió, especialment orientades a superar les desigualtats culturals a la ciutat. La Xarxa sorgeix en el marc de l'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva i el Consell de la Cultura de Barcelona, i en formen part tant organismes de l'administració local (Àrea d'Acció Social i Ciutadania, Institut de Cultura de Barcelona) com entitats de la societat civil. Interarts ha rebut l'encàrrec de contribuir a la definició de criteris per a la realització d'un mapatge d'experiències significatives en matèria de cultura i inclusió social, tasca que es durà a terme en els propers mesos. Per a més informació sobre la Xarxa, vegeu
www.bcn.cat/barcelonainclusiva/

Notícies

Aprovada al Parlament de Catalunya la Llei d’acollida de les persones immigrades

El passat 28 d’abril el Ple del Parlament català va aprovar la Llei d’acollida de les persones immigrades i les retornades a Catalunya. Es tracta d’una llei pionera al sud d’Europa que té entre els seus objectius principals facilitar la integració de les persones immigrades i fomentar l’autonomia personal i la igualtat d’oportunitats. A partir d’aquesta disposició es crea un servei universal de primera acollida a tot Catalunya, que oferirà una atenció personalitzada i suport en àmbits com la formació en llengua catalana i el mercat laboral. En aquest sentit preveu fomentar mesures per incentivar l’acollida a les empreses. Més informació a: http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/detall.do?id=35022&idioma=0

Miquel Siguan rep el premi Linguapax 2010 a títol pòstum

El passat 21 de maig, a la Universitat de Barcelona, el departament de diversitat lingüística del Centre UNESCO de Catalunya va lliurar el premi Linguapax 2010 a Miquel Siguan, catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona, i a Robert Phillipson, catedràtic emèrit de l’Escola de Negocis de Copenhaguen. Es dóna la circumstància que el professor Siguan, de 92 anys d’edat, va morir uns dies abans de la data d’aquest acte, fet pel qual l’organització d’aquest guardó va dedicar l’esdeveniment a homenatjar el catedràtic desaparegut. El premi Linguapax s’atorga cada any a persones que s’hagin destacat en àmbits com ara la preservació de la diversitat lingüística, la promoció de l’educació multilingüe i l’activisme a favor dels drets lingüístics.


Oportunitats

Conferència “Taking Part”: convocatòria de propostes

Els dies 29 i 30 d’octubre de 2010 tindrà lloc a Londres la conferència “Taking Part” sobre art, cultura i societat civil. L’esdeveniment, organitzat per la Universitat de Londres, vol afavorir l’enfortiment de vincles entre les persones que treballen en les arts i aquelles que ho fan a l’àmbit de la participació, a través de compartir resultats de recerca i fomentant el diàleg i el debat sobre qüestions com ara si poden l’art i la cultura treballar conjuntament amb les organitzacions del tercer sector per fer front a les desigualtats, o si la participació en activitats artístiques i culturals pot ser una porta a la participació cívica. Els organitzadors conviden les persones interessades a fer les seves contribucions, enviant un resum del treball abans del 25 de juny a takingpart@gold.ac.uk Més informació a http://www.gold.ac.uk/taking-part/

Art & The Public Sphere: convocatòria d’articles

La nova revista Art & The Public Sphere, de l’editorial anglesa Intellect i d’Ixia, organització que estudia el paper de l’art en l’àmbit públic, vol convertir-se en una plataforma i un fòrum de debat per a acadèmics, artistes, comissaris, historiadors de l’art i teòrics interessats en la relació entre l’art contemporani i l’esfera pública. La publicació el primer número de la qual se centrarà en la “Intersecció entre Política, Art i Urbanisme” convida els professionals relacionats amb la temàtica de la revista a col•laborar amb articles que s’enfrontin a l’ortodòxia i provoquin el debat. Els interessats poden demanar més informació o enviar abans del 16 de juliol un primer resum d’aproximadament 250 paraules a l’editor, Mel Jordan: mel@hewittandjordan.com


Gestió d’informació i polítiques culturals: curs d’estiu

Del 21 al 23 de juliol, i en el marc dels cursos d’estiu 2010 de la Universitat de Saragossa, el Departament de Ciències de la Documentació i Història de la Ciència de la Universitat de Saragossa i el Centre de documentació Cultura y Empleo “Infoculture” organitzen a Jaca (Osca) el curs “Gestió d’informació i polítiques culturals”. Destinat a especialistes en informació i documentació; estudiants i titulats de disciplines socials, humanístiques i de gestió; responsables d’unitats de gestió i administració cultural d’empreses i institucions i professionals del sector cultural tant a empreses com a administració públiques, el curs té entre els seus objectius presentar tècniques documentals d’obtenció, tractament, recuperació, anàlisi i transferència de la informació necessària per a la gestió cultural i de patrimoni. “Infoculture” és un centre patrocinat per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Osca; el Departament d’Educació, Cultura i Esport del Govern d’Aragó i l’associació per a la cooperació cultural Multilateral. Més informació a: http://www.infoculture.info/unidades_informativas/noticia.aspx?IDUI=1216

Llibre verd sobre Indústries culturals i creatives: consulta pública

Arrel de la recent publicació per part de la Comissió Europea del primer llibre verd en el camp cultural “Alliberar el potencial de les indústries culturals i creatives”, aquesta institució ha obert una consulta pública per recollir opinions sobre el futur d’aquest tipus d’indústries a Europa, amb l’objectiu de poder conèixer les necessitats reals d’aquest sector i, així, tenir l’oportunitat d’adaptar a aquesta realitat els futurs programes de la Unió Europea i les polítiques relacionades amb les indústries culturals i creatives. El termini per participar-hi restarà obert fins el 30 de juliol de 2010. Podeu adreçar les contribucions a
http://ec.europa.eu/culture/our-policy-development/doc2577_en.htm


Cursos Docultura juny 2010

La oferta formativa per a aquest mes de juny de Docultura, entitat amb seu a Madrid que ofereix recursos per a la gestió cultural, està destinada a professionals d’aquest sector que vulguin mantenir les seves capacitats al nivell de les exigències del mercat. ”Emprendre al sector de les indústries culturals”, “Social Media Màrqueting Cultural”, “Habilitats tècniques per al teu perfil professional en gestió cultural” i “Finançament europeu per a projectes culturals” són els quatre cursos programats al juny. Per a més informació i inscripcions, podeu consultar
http://www.docultura.es

Recursos

Primer Informe de l’Experta Independent per al Consell de Drets Humans

Farida Shaheed, que des d’octubre de 2009 ostenta el càrrec d’Experta Independent en el camp dels drets culturals pel Consell de Drets Humans de Nacions Unides, ha elaborat el seu primer informe, presentat al Consell el 31 de maig. Sociòloga pakistanesa amb més de 25 anys de treball en el camp de la protecció dels drets culturals mitjançant el foment de polítiques i projectes culturalment sensibles per tal de donar suport als drets dels col•lectius més vulnerables, Shaheed presenta a aquest document el marc conceptual i legal del seu mandat i les dues categories principals en les quals desenvoluparà la seva actuació; per una part, drets culturals, globalització dels intercanvis i de la informació i processos de desenvolupament; i, per l’altra, participació, accés i contribució a la vida cultural, sense cap discriminació. Podeu trobar l’informe, en anglès, a: http://www2.ohchr.org/english/issues/cultural_rights/index.htm

Educació artística per a tothom: Què diuen els experts a Alemanya

Amb ocasió de la Segona Conferència Mundial sobre Educació Artística que han organitzat UNESCO i el Ministeri de Cultura, Esports i Turisme de la República de Corea del 25 al 28 de maig a Seul, la Comissió Alemanya de la UNESCO ha dedicat el número de la revista UNESCO Today a aquest tema. La publicació recull una panoràmica de la situació de l’educació artística a Alemanya, amb articles d’un nombrós grup d’experts, desenes d’experiències, nous espais per a l’aprenentatge, propostes sobre educació artística per a la diversitat cultural i recomanacions realitzades per la Comissió de Cultura de l’estat alemany. Podeu trobar la revista, en anglès, a: http://www.unesco.de/fileadmin/medien/Dokumente/Kultur/Kulturelle_Bildung/_FINAL_Unesco_today_1_2010.pdf


Compendi de polítiques i tendències culturals a Catalunya 2010

Encarregat pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya i redactat per la Dra. Anna Villarroya, de la Universitat de Barcelona, l’”Informe sobre la Política Cultural de Catalunya” és una anàlisi elaborada a partir de la metodologia que segueix el Consell d’Europa/ERICarts al “Compendi de polítiques i tendències culturals a Europa”, aplicada a l’àmbit català. Com el seu model europeu, l’informe ofereix informació d’interès sobre dades històriques, aspectes financers, normatives, qüestions actuals de debat i tendències de la política cultural a casa nostra. Es tracta del primer govern sub-estatal que aplica aquest sistema d’anàlisi. Podeu trobar l’informe en català, castellà i anglès a http://www20.gencat.cat/portal/site/CulturaDepartament/menuitem.4f810f50a62de38a5a2a63a7b0c0e1a0/?vgnextoid=45883016040e2210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=45883016040e2210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default

Nou llibre: Economies de la vida

International Futures Forum (IFF), organització britànica que treballa per donar suport a una resposta de transformació enfocada als complexos i confusos reptes que presenta l’època actual, acaba d’editar el llibre “Economies of Life”. L’autor, Bill Sharpe, investigador independent en ciència, tecnologia i societat, utilitza els principis del pensament ecològic per redefinir i ampliar la nostra comprensió de termes com economia i valor, i afirma que, si el diner és la moneda del comerç, l’art és la moneda de l’experiència. El llibre, il•lustrat per l’artista i membre d’IFF Jennifer Williams, es pot adquirir en línia a: http://www.internationalfuturesforum.com/product.php?id=78&ss=iff

Taller ASEM: Document de Recomanacions

A finals d’abril de 2010 va tenir lloc a Luang Ninh, Vietnam, un taller per investigar el paper de la cultura en la millora de la percepció del procés ASEM, el fòrum per al diàleg entre Europa i Àsia que opera des de 1996 coordinat per Cambodja, Corea del Sud, Espanya i la Comissió Europea. A les sessions, organitzades por la Fundació Àsia-Europa (ASEF), es van presentar diverses perspectives i idees tant dels coordinadors com de la societat civil sobre el paper que poden jugar les activitats culturals per donar més visibilitat a ASEM i per reforçar la cooperació cultural entre aquests continents. En aquest sentit, es va destacar la importància d’activar les xarxes de professionals i de facilitar la creació d’altres noves, sobretot a Àsia, on encara no estan tan desenvolupades com a Europa les xarxes internacionals. Podeu trobar les recomanacions dels experts participants a:
http://asef.org/index.php?option=com_project&task=view&id=624


Nou Informe de Cultura: “Europa llegeix – Literatura a Europa”

La sèrie “Progress Europe” de la publicació “Informe de Cultura” dedica el seu darrer número a recollir l’opinió de més de trenta escriptors sobre el significat de la literatura a Europa. Umberto Eco, Rafik Schami o l’escriptor lituà Sigitas Parulskis comenten qüestions com ara com veuen el seu paper a Europa o quina és la importància de la traducció per a la literatura. L’Informe de Cultura, que per primer cop és disponible en cinc llengües -alemany, anglès, francès, polonès i portuguès-, està publicat per l’Institut de Relacions Culturals Exteriors (Institut für Auslandsbeziehungen, IFA, en alemany) i la Fundació Robert Bosch. Podeu demanar l’informe de franc a: kulturreport@ifa.de


El Llibre Blanc sobre el Diàleg Intercultural: “Viure junts com a iguals en dignitat”

La gestió de la creixent diversitat cultural d’Europa d’una manera democràtica ha passat a ser una prioritat d’uns anys ençà. En aquest context, el Llibre Blanc publicat ara pel Consell d’Europa recull l’opinió unànime dels governs dels 47 estats membres d’aquesta institució que el nostre futur comú depèn de la nostra capacitat per protegir i desenvolupar els drets humans, la democràcia i la autoritat de la llei, i promoure l’enteniment i el respecte mutus. L’obra afirma que l’enfocament intercultural ofereix un model de futur per a la gestió de la diversitat cultural. Podeu adquirir en línia la versió anglesa del llibre a http://book.coe.int/EN/ficheouvrage.php?PAGEID=36&produit_aliasid=2475lang=EN i la versió en francès a http://book.coe.int/FR/ficheouvrage.php?PAGEID=36&lang=FR&produit_aliasid=2475


Conferencies

Conferència per la igualtat d’oportunitats al teatre, cinema i televisió a Europa (Brussel•les, 8 de juny)

El proper 8 de juny la Federació Internacional d’Actors (FIA) celebra al Parlament Europeu, Brussel•les, la conferència “Un canvi: estratègies de lluita contra els estereotips de gènere i promoure la igualtat d’oportunitats al teatre, cinema i televisió a Europa”, amb la qual conclou un projecte d’un any centrat a identificar enfocaments polítics, idees i exemples de bones pràctiques que puguin aplicar-se a tots els nivells per abordar els problemes en aquest àmbit. A l’acte es presentarà el “Manual de Bones Pràctiques” i s’analitzaran alguns dels exemples inclosos a la publicació. Més informació i inscripcions a dmurphy@fia-actors.com

Cooperació cultural a la Mediterrània: 1ª Jornada de debat PortalBlau (L’Escala, 17 de juny)

El proper 17 de juny tindrà lloc a l’Escala, Girona, la primera Jornada de debat en el marc del Festival PortalBlau de músiques i arts de la Mediterrània, que organitza a l’agost l’ajuntament d’aquesta població. L’objectiu de la Jornada és aportar un discurs de reflexió al voltant de la cooperació cultural en l’àmbit mediterrani, així com elements de debat a l’entorn de l’actual situació política i econòmica i valorar com iniciatives col•lectives mediterrànies poden ajudar a fer-ne front. En aquest sentit, Interarts hi intervindrà presentant el programa Euromedinculture Ciutadania, on 12 socis europeus, liderats per l’Associació per al Desenvolupament Cultural Europeu i Internacional (ADCEI) participen en una consulta als ciutadans europeus per tal de recollir les seves opinions sobre el paper que la cultura ha de jugar en el futur d’Europa. Informació i inscripcions a la Jornada –acte gratuït-, abans del 15 de juny a jornada@portalblau.cat

V Jornades Culturals Euroregionals: Nous turismes culturals (Olot, 17 i 18 de juny)

Els dies 17 i 18 de juny tindrà lloc a Olot la cinquena edició de les Jornades Culturals Euroregionals. Organitzades per la xarxa d’activitats culturals Transversal, i amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament d’Olot i l’Euroregió Pirineus Mediterrània, aquestes jornades trien un tema ben actual, “Nous Turismes Culturals”, que permetrà obrir el debat entre actors dels sectors cultural, turístic i acadèmic, amb qüestions com ara si és possible generar productes turístics sense perdre el caràcter cultural. A més de mitjançant l’assistència a les jornades, els actes programats es podran seguir en temps real, a través de l’”Anella Cultural”, des de qualsevol punt connectat. Més informació a: http://www.txac.cat/txac/?page_id=847

Mecenatge Empresarial de la Cultura: La música dels nostres temps (Barcelona, 21 de juny)

Dins del cicle organitzat per l’Ateneu Barcelonès “Mecenatge Empresarial de la Cultura. Bo per a la Cultura, bo per a l'empresa, bo per a la societat'', la sessió d’aquest mes de juny se centrarà en l’àmbit musical. Sota el títol “La música dels nostres temps”, es presentaran dos casos concrets a partir dels quals s’obrirà el debat: l’exemple del teatre més prestigiós i internacional de Barcelona, el Liceu; i l’experiència de mecenatge musical de la marca de cava Freixenet. Francesca Minguella, presidenta de pARTners i fundadora de la International Network of Business-Arts, coordina aquest cicle, que se celebra en complint-se vint anys de la introducció del modern mecenatge empresarial de la Cultura a Espanya. Més informació a http://www.ateneubcn.org/

3er Congrés Iberoamericà de Cultura (Medellín, 30 de juny al 4 de juliol)

Medellín, Colòmbia, serà la seu del 30 de juny al 4 de juliol del 3er Congrés Iberoamericà de Cultura, organitzat pel Ministeri de Cultura de Colòmbia, el Ministeri de Cultura d’Espanya, la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB) i l’Organització d’Estats Iberoamericans per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (OEI). El tema central d’aquesta tercera edició serà la música i el seu paper en el foment de la convivència a les nacions; al voltant d’aquest punt s’han programat més de 70 activitats, entre concerts, panels, tallers, conferències, etc. El congrés comptarà amb la participació de més de 250 experts i es preveu l’assistència de milers de persones. Més informació a: http://www.iberoamericanocultura.com.co/

Cyberkaris

Cyberkaris

Cyberkaris és el butlletí electrònic mensual de la Fundació Interarts per a totes les persones interessades en l'actualitat en el camp internacional de les polítiques culturals.
Interarts autoritza la lliure reproducció i difusió d’aquesta informació, sempre que n’aparegui la procedència.

La Fundació Interarts, Observatori de Polítiques Culturals Urbanes i Regionals, promou des del 1995 la recerca sobre cultura i desenvolupament territorial, la cooperació entre xarxes i projectes culturals, artístics i patrimonials, la definició i foment dels Drets Culturals i ofereix assessorament a projectes i emprenedors dins l'àmbit del sector cultural i de les indústries creatives. Interarts és una agència que treballa en ''partenariat'' amb organitzacions situades a Catalunya i Espanya així com amb els principals agents de cooperació cultural internacional als cinc continents. Entre aquests agents destaquen els del sistema de Nacions Unides, la Unió Europea, el Consell d'Europa i diverses instàncies intergovernamentals entre Europa i Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica. Interarts està gestionant actualment programes relacionats amb els aspectes ecològics, axiológics i deontològics del desenvolupament cultural així com els que impulsen el nou paper de la societat civil global en el sector cultural.


Subscripció

Aquest butlletí es distribueix en català, castellà, francès i anglès. Les adreces de la llista de correspondència pertanyen a les entitats i persones amb les quals treballa Interarts i són completament confidencials. En el cas que no vulgueu rebre la nostra informació, envieu un correu electrònic a l'adreça interarts@interarts.net i deixareu de rebre el butlletí. Estem oberts a les vostres contribucions, que podeu enviar a la nostra adreça electrònica.