Interarts
Cyberkaris
Cyberkaris nº 105 - Setembre 2011
Interarts
Cyberkaris és el butlletí electrònic mensual de la Fundació Interarts per a totes les persones interessades en l'actualitat en el camp internacional de les polítiques culturals.
newsletter
newsletter
newsletter
newsletter
newsletter Editorial newsletter
newsletter
newsletter
newsletter CULTURES, CULTURA... newsletter
newsletter
newsletter Ha plogut molt, certament, des que a mitjans dels anys seixanta Abraham Moles constatés a la seva cèlebre Sociodinàmica de la Cultura l'existència de més de 250 definicions diferents de la paraula "cultura". En certa mesura, tota definició de cultura és "cultural", és a dir, s'efectua des d'un sistema de creences i valors determinat o, dit a la inversa, sense disposar d'un metallenguatge autònom i específic. Ha plogut molt i, tanmateix, com més va més creix la dicotomia entre considerar la cultura des de la seva perspectiva sociològica, com el domini de les arts, a la recerca de l'excel·lència, i considerar la cultura des de la seva perspectiva antropològica, com el conjunt dels trets distintius, espirituals i materials, intel·lectuals i afectius, que caracteritzen a una societat o a un grup social, tal com la declaració final de la conferència Mondiacult celebrada a Mèxic l'any 1982 va contribuir a divulgar universalment.

Jesús Martín Barbero, en el seu assaig "Pensar la globalización desde la cultura" (2004) va assenyalar l'escàs sentit de considerar ambdues definicions com a antagòniques: "mentre l'antropologia té cura de les cultures primitives, la sociologia s'ocupa de les modernes, la qual cosa implica dues idees oposades de cultura: per als antropòlegs cultura és tot, perquè en el magma primordial que habiten els primitius tan cultura és la destral com el mite, el repertori de les plantes medicinals o el de les danses rituals; per als sociòlegs cultura és només una mena especial d'activitats i d'objectes, de productes i pràctiques, gairebé tots pertanyents al cànon de les arts i les lletres" (la traducció és nostra).

En temps de rentrée potser no està de més intentar tornar a ressituar la cruïlla entre la dimensió antropològica i comunitària (amb "minúscules"?) i la dimensió sociològica i artística (amb "majúscules"?) de la cultura en el centre de l'acció política, recuperant la importància de qüestions com el diàleg entre la tradició i l'avantguarda, la dimensió simbòlica de les pràctiques comunitàries o les noves formes de compromís dels creadors amb el seu entorn social.

Eduard Miralles, President del Patronat de la Fundació Interarts
newsletter
newsletter
newsletter
newsletter Des d'Interarts newsletter
newsletter
newsletter
newsletter Adéu a Dragan Klaić, pensador i activista newsletter
newsletter
newsletter interarts Fa uns dies, poc abans que aquesta edició de Cyberkaris fos publicada, Dragan Klaić va morir a Amsterdam. Cop inesperat, la notícia de la seva mort ha sacsejat la petita comunitat de professionals de la política cultural a la qual va contribuir de manera inestimable: la seva desaparició es, certament, una gran pèrdua.

És possible que Dragan Klaić no fos amic de tots, però era profundament respectat per tots. Un erudit, generosament va compartir el seu coneixement, especialment amb els joves estudiants a qui va dedicar moltes hores del seu temps. Tenia una ment extraordinàriament crítica, però sempre va ser excepcionalment constructiu, tant en els seus escrits com en les seves intervencions públiques. De fet, en llegir els seus textos o escoltar-lo parlar, un se sentia constantment reptat, no només per la seva capacitat d'anàlisi, sinó també pel seu enginy, humor i creativitat. El seu convenciment que la cultura és la columna vertebral de qualsevol societat humana que es consideri progressista va ser el leitmotiv que va sostenir la seva vida professional i creia, possiblement per la seva experiència personal, que els professionals del sector cultural també han de ser actius en la defensa d'aquest principi. Ell sempre ho va ser.

Un home bo ha deixat aquest món. És amb gran tristesa i pesar que el Patronat i tot l'equip d'Interarts ofereixen aquest humil homenatge a un antic amic. Sempre el recordarem -converses, esdeveniments i moments compartits-, des de molts anys enrere, quan ell i el nostre fundador Eduard Delgado van començar a treballar junts, fins a les setmanes que recentment va compartir amb nosaltres a Barcelona com a investigador resident.

Sens dubte, volia ser recordat com era i per això va decidir deixar-nos en silenci i amb discreció. El respectem per això, però lamentem no haver pogut acomiadar personalment un bon amic i company.

Avui, amb aquestes línies, diem adéu al nostre bon amic Dragan: que en pau descansis.
newsletter
newsletter
newsletter newsletter newsletter
newsletter
newsletter Factors culturals en la prevenció del VIH en dones indígenes de l'Equador II (SSR) newsletter
newsletter
newsletter En col·laboració amb Family Care International/Equador i amb el suport de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), Interarts està desenvolupant la segona fase del projecte "Factors culturals en la prevenció del VIH en dones indígenes de l'Equador SSR", que té com a objectiu reduir la incidència del VIH i les malalties de transmissió sexual entre les poblacions indígenes de l'Equador, aplicant un enfocament cultural i impulsant una resposta nacional. Com una de les estratègies per facilitar l'accés a la informació sobre la prevenció de VIH entre els col·lectius indígenes, sobretot entre les dones i les joves indígenes, el projecte ha aplicat el recorregut participatiu, una metodologia educativa de prevenció de VIH a través de informació, univers simbòlic i joc. El mes de juliol es va finalitzar la implementació del recorregut participatiu en les províncies de Zamora, Sucumbíos i Bolívar amb una reunió de valoració amb la participació dels coordinadors, facilitadors i dirigents de les organitzacions indígenes. Durant la reunió es va destacar la necessitat de seguir treballant els temes de prevenció de VIH i promoció de salut sexual i reproductiva entre les comunitats indígenes, amb especial atenció a les joves indígenes. Més informació sobre la primera fase del projecte. newsletter
newsletter
newsletter newsletter newsletter
newsletter
newsletter Participació en un curs sobre cultura i desenvolupament sostenible a Àfrica newsletter
newsletter
newsletter Els passats dies 4 i 5 de juliol, l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB) i el Ginna Kanda Forum Internacional per al Desenvolupament dels Paisatges Culturals Extrems van organitzar el curs d'especialització "Projectes de desenvolupament sostenible en paisatges culturals extrems, hipodesenvolupament, turisme cultural: Mali", amb l'objectiu d'oferir eines d'anàlisi, organització, planificació i disseny dels paisatges culturals a Àfrica com a motor de desenvolupament econòmic i social en una perspectiva de sostenibilitat. Jordi Baltà, coordinador de projectes a Interarts, va participar al curs amb una classe sobre el paper de l'art i la cultura en el desenvolupament sostenible. Més informació. newsletter
newsletter
newsletter newsletter newsletter
newsletter
newsletter Atenció i prevenció de la violència contra les dones indígenes a l'Equador newsletter
newsletter
newsletter Al febrer de 2011, amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació per Desenvolupament (ACCD), Interarts i Family Care International/Equador van iniciar el projecte "Atenció i prevenció de la violència contra les dones indígenes a l'Equador". L'objectiu del projecte és millorar les capacitats de les dones i les joves indígenes de nacionalitat quítxua en la presa de decisions sobre la seva vida sexual i reproductiva, especialment pel que fa a la violència de gènere. Mitjançant les activitats d'informació, capacitació i sensibilització culturalment adequades al context es pretén que les dones i les joves indígenes tinguin millors condicions per a reconèixer les formes de relació no equitativa i violenta, així com conèixer les eines legals a les quals recórrer en el cas de violència. Actualment el projecte es troba en la meitat del seu desenvolupament, concretament finalitzant les activitats de capacitació, socialització i difusió de l'aplicació de la Llei de Bon Tracte i la Llei 103 entre els agents de salut i autoritats comunitaris indígenes de la província de Sucumbíos d'Equador. newsletter
newsletter
newsletter newsletter newsletter
newsletter
newsletter Participació en un seminari sobre indústries culturals i diversitat cultural a Turquia newsletter
newsletter
newsletter El dia 12 de juliol va tenir lloc a Istanbul un seminari centrat en la importància de les indústries culturals i creatives per a la diversitat cultural i la potencial creació d'una Coalició per a la Diversitat Cultural a Turquia. La trobada, amb el títol "The Role of Cultural Industries in Cultural Diversity: a Discussion", va ser organitzada pel Centre de Recerca en Polítiques i Gestió Cultural de la Universitat Bilgi d'Istanbul (KPY) i el centre Media@McGill de la Universitat McGill de Montreal, i s'hi van reunir professionals de Turquia, altres països d'Europa i d'Amèrica del Nord. Jordi Baltà, coordinador de projectes a Interarts, va presentar-hi l'experiència i algunes reflexions de l'entitat en matèria d'indústries culturals i diversitat cultural. Per a més informació, visiteu aquesta adreça i aquesta. newsletter
newsletter
newsletter newsletter newsletter
newsletter
newsletter Reunió anual de la xarxa Euromedinculture(s) a Munic newsletter
newsletter
newsletter La xarxa euromediterrània de cooperació cultural Euromedinculture(s) va celebrar la seva reunió anual a Munic entre els dies 19 i 22 de juliol. La trobada, albergada per l'associació Kontrapunkt en el marc dels actes del 10è aniversari de l'International Munich Art Lab (IMAL), va servir, entre d'altres, per aprovar el programa de treball per al proper bienni, presentar diversos projectes en curs, analitzar els canvis recents al nord d'Àfrica i el Pròxim Orient i aprovar l'elecció de l'albanès Besnik Mustafaj com a nou president de la xarxa. Interarts, membre d'Euromedinculture(s), va participar a la trobada. newsletter
newsletter
newsletter
newsletter Notícies newsletter
newsletter
newsletter
newsletter Premi 2011 de Recerca de Polítiques Culturals: finalistes newsletter
newsletter
newsletter El mes de juliol, la Fundació Cultural Europea (ECF), la Jubileumsfond Riksbankens i ENCATC van presentar oficilament els 6 finalistes nominats per al Premi 2011 de Recerca de Polítiques Culturals. Els joves investigadors seleccionats van ser Aleksandar Brkic (Sèrbia), Caitriona Noonan (Irlanda), Ana Rita Pereira Roders (Portugal), Thomas Perrin (França), Laura Pierantoni (Itàlia), i Arne Saeys (Bèlgica). Els seus projectes d'investigació tracten sobre temes molt diversos, que van des de la regeneració urbana a la reconstrucció d'identitats nacionals i supranacionals, passant pel Patrimoni de la Humanitat o el desenvolupament regional. El guanyador definitiu es comunicarà a la XIX Conferència anual que ENCATC celebrarà a Hèlsinki, Finlàndia, del 12 al 14 d'octubre de 2011. Més informació.
newsletter
newsletter
newsletter
newsletter Oportunitats newsletter
newsletter
newsletter
newsletter Curs sobre Economia del Patrimoni Cultural i Museus newsletter
newsletter
newsletter La fundació CREARE, especialitzada en la recerca i educació sobre economia cultural, organitza a Amsterdam, Països Baixos, un curs intensiu sobre Economia del Patrimoni Cultural i Museus. Tindrà lloc del 21-24 de setembre de 2011 i es dirigeix específicament a professionals i estudiosos de l'àmbit dels museus i del patrimoni cultural. El programa inclou els coneixements més recents en aquesta matèria, especialment pel que fa a finançament d'activitats, captació de fons i el concepte que segueix a l'economia de l'experiència. El curs està dirigit per Arjó Klamer, de l'Erasmus University, i compta amb contribucions de Françoise Benhamou, actual presidenta de l'Associació Internacional d'Economia de la Cultura i Ilde Rizzo, professora d'economia pública de la Universitat de Catània. Més informació. newsletter
newsletter
newsletter newsletter newsletter
newsletter
newsletter V Training Seminar en Dinàmiques Interculturals: call for papers newsletter
newsletter
newsletter interarts Organitzada per la Fundació CIDOB en col·laboració amb la Universitat de les Nacions Unides (UNU), la cinquena edició del Training Seminar en Dinàmiques Culturals es celebrarà els propers dies 14-16 de desembre a Barcelona. Sota el títol "Polítiques del Coneixement i Dinàmiques Interculturals: Accions, Innovacions, Transformacions", el seminari té per objectiu incentivar la recerca mitjançant la creació d'un espai de diàleg on es puguin treballar els textos presentats per adequar-los a la seva posterior publicació. S'accepten propostes en anglès i castellà. Els interessats poden enviar les seves aportacions fins al 15 d'octubre. Tota la informació a la web del CIDOB. newsletter
newsletter
newsletter newsletter newsletter
newsletter
newsletter Fons Roberto Cimetta: Beques per a la mobilitat artística newsletter
newsletter
newsletter La següent convocatòria dels Fons Roberto Cimetta (FRC), de suport a la mobilitat artística, s'iniciarà l'1 de novembre de 2011 i admetrà sol·licituds fins al 30 del mateix mes. La iniciativa va destinada a artistes, creadors, professors i altres professionals del sector artístic i cultural: organitzadors, administradors, operadors, etc., que visquin o treballin a la regió euromediterrània. Les persones interessades a accedir a un d'aquests ajuts ho han de sol·licitar omplint el formulari que trobaran a la seva web. newsletter
newsletter
newsletter
newsletter Recursos newsletter
newsletter
newsletter
newsletter Indústries creatives: revista ''Creative Growth'' newsletter
newsletter
newsletter interarts En el marc del programa Interreg IVC, el projecte "Creative Growth" ha publicat recentment una revista amb el mateix nom. Amb aquesta publicació, el projecte, en què 11 socis de diferents zones d'Europa busquen desenvolupar el sector creatiu com a nou sector empresarial, vol destacar el potencial d'aquest àmbit com a motor del creixement econòmic i com a factor d'introducció de noves perspectives i valors a la societat. La revista dedica seccions a l'accés al finançament, la política, la incubació, el coneixement i la creació de xarxes. newsletter
newsletter
newsletter newsletter newsletter
newsletter
newsletter Art, intervenció i acció social newsletter
newsletter
newsletter interarts De l'editorial de temes socials Grup 5, recentment ha aparegut aquesta obra col·lectiva. Ángeles Carnacea i Ana Lozano són les coordinadores d'aquest llibre que recull una sèrie d'articles especialitzats i un bon nombre de casos en què l'art ha funcionat com a eina per a la intervenció i l'acció social, tant a Espanya com a Amèrica Llatina. El volum es pot adquirir en línia, a través de la web de l'editorial, que també ofereix una sèrie de continguts audiovisuals que completen les experiències presentades en el text. newsletter
newsletter
newsletter newsletter newsletter
newsletter
newsletter Directori de Fires Comercials Culturals newsletter
newsletter
newsletter interarts Cultunet, iniciativa en línia per a professionals de la cultura desenvolupada per l'Organització d'Estats Iberoamericans per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (OEI) i l'editora Área de Trabajo, amplia la seva oferta de recursos destinats als seus usuaris amb un directori de fires comercials del sector cultural de tot el món. El servei parteix amb prop de 450 fires especialitzades, permetent a organitzadors d'aquest tipus d'esdeveniments que, de forma totalment gratuïta, incorporin altres fires, de manera que el directori arribi a convertir-se en una eina el més completa possible. Per a més eficàcia i comoditat, disposa d'un sistema de filtre per àrea, país i data de celebració. newsletter
newsletter
newsletter newsletter newsletter
newsletter
newsletter Nou manual de lideratge cultural newsletter
newsletter
newsletter interarts Robert Hewison i John Holden, importants impulsors de programes de lideratge cultural, són els autors del llibre "The Cultural Leadership Handbook: How to run Creative Organization". Amb ell volen oferir als líders del sector cultural les claus per passar de ser simples administradors a autèntics emprenedors, de tenir bones idees a fer bons negocis. En un moment com l'actual, en què el repte de trobar suport i finançament per promoure iniciatives culturals és cada vegada més gran, comptar amb les capacitats necessàries per poder desenvolupar projectes culturals d'èxit és fonamental. El llibre es pot adquirir amb descompte a la web de l'editorial, Gower. newsletter
newsletter
newsletter newsletter newsletter
newsletter
newsletter Llibre crític sobre Indústries Creatives newsletter
newsletter
newsletter L'Institut Europeu per a Polítiques Culturals Progressives (EIPCP en les seves sigles en anglès) publica un recull d'assajos crítics amb el títol de "Critique of Creativity-Precarity, Subjectivity and Resistance in the 'Creative Industries"'. Els estudis inclosos analitzen el complex ressorgiment dels mites de la creació i formulen una crítica contemporània de la creativitat. Gerald Raunig, general Ray i Ulf Wuggenig han estat els encarregats de l'edició d'aquesta obra, que podeu consultar en línia o descarregar de forma gratuïta. newsletter
newsletter
newsletter
newsletter Conferencies newsletter
newsletter
newsletter
newsletter ArtLab 11. Diàlegs al voltant de la Gestió Cultural (Lecce, Itàlia, 22-24 setembre de 2011) newsletter
newsletter
newsletter La sisena edició de la reunió anual de la Fundació Fitzcarraldo tindrà lloc a Lecce, sud d'Itàlia, del 22 al 24 de setembre. Entre altres activitats relacionades amb la cooperació, la producció i la mobilitat cultural, el programa d'enguany inclou el taller internacional "Foment de la mobilitat transfronterera cultural", per al que comptarà amb el suport del projecte PRACTICS per a la mobilitat cultural. Interarts és un dels socis d'aquest projecte que, després de tres anys, arriba ara al seu punt final. Aquesta entitat, juntament amb la resta de socis, s'encarregarà de presentar a ArtLab 11 els resultats i recomanacions finals del projecte, així com dos importants publicacions sobre mobilitat i cooperació. newsletter
newsletter
newsletter newsletter newsletter
newsletter
newsletter Conferència ''The Open and Learning Museum'' (Tampere, Finlàndia, 10-12 d'octubre) newsletter
newsletter
newsletter En el marc del projecte "LEM-The Learning Museum", finançat pel Programa Grundtvig d'Aprenentatge Permanent (2010-2013) amb l'objectiu d'establir una xarxa permanent i una web per a museus i educadors d'adults, del 10-12 d'octubre se celebra a Tampere, Finlàndia, una conferència sobre el museu obert i d'aprenentatge, dirigida especialment als educadors i professionals dels museus interessats en l'aprenentatge permanent en un context museístic. A l'esdeveniment es tractaran qüestions com: art, cultura i benestar, el diàleg intercultural en els museus o els museus i l'envelliment de la població. Inscripció gratuïta. newsletter
newsletter
newsletter newsletter newsletter
newsletter
newsletter Fòrum Europeu de la Cultura (Brussel·les, 20-21 d'octubre de 2011) newsletter
newsletter
newsletter Organitzat per la Comissió Europea, el fòrum reunirà a Brussel·les a més de 800 participants: representants del sector cultural de la societat civil, dels Estats membres de la UE i de les institucions europees. L'esdeveniment vol afavorir el debat sobre la cooperació europea en l'àmbit de la cultura, abordant qüestions com el paper de la cultura en el context actual de crisi econòmica i globalització o a l'àmbit de les relacions exteriors de la UE. Les persones interessades poden inscriure's-hi fins al 20 de setembre. newsletter
newsletter
newsletter newsletter newsletter
newsletter
newsletter XI Congrés ''Cultura Europea'' (Barcelona, 27-29 d'octubre de 2011) newsletter
newsletter
newsletter Organitzat per l'Institut Carlemany d'Estudis Europeus de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), aquest congrés vol fomentar el diàleg entre professors amb experiència i joves investigadors i suposar un espai de trobada i debat entre professionals i estudiants del món de la cultura. Sessions plenàries, presentació de comunicacions i un programa cultural formen part d'aquest esdeveniment de caràcter internacional i multidisciplinari, on tenen cabuda qüestions sobre la identitat cultural, la interculturalitat, la cultura contemporània, l'educació, etc. El Congrés "Cultura Europea" compta amb el finançament de la Comissió Europea, a través del Programa Jean Monnet de la Direcció General d'Educació i Cultura. newsletter
newsletter
newsletter
newsletter Cyberkaris newsletter
newsletter
newsletter
newsletter Cyberkaris newsletter
newsletter
newsletter Cyberkaris, el butlletí electrònic mensual d'Interarts, està adreçat a tots aquells interessats a rebre informació actualitzada sobre les polítiques internacionals culturals i la cooperació cultural. Disponible en quatre llengües -català, castellà, francès i anglès-, el butlletí s'envia a més de 5.000 subscriptors de tot el món com la principal eina de comunicació de l'organització juntament amb la seva pàgina web www.interarts.net. Fundada el 1995, Interarts és una agència privada amb projecció internacional l'objectiu de la qual és assessorar en el disseny de les polítiques culturals, per contribuir al desenvolupament a través del sector cultural i per facilitar la transferència de coneixements i informació en l'àmbit de la cultura. Interarts opera principalment dins de l'àmbit de les polítiques culturals i cooperació cultural i el seu objectiu és fomentar la inclusió d'un element cultural a tots els projectes relatius al desenvolupament humà. Amb seu central a Barcelona, Interarts desenvolupa les seves activitats en cooperació amb entitats públiques i privades i té una àmplia experiència en projectes de cooperació cultural, tant a nivell nacional com internacional. newsletter
newsletter
newsletter newsletter newsletter
newsletter
newsletter Subscripció newsletter
newsletter
newsletter Les adreces de correu electrònic dels nostres subscriptors són confidencials. Si no desitgeu rebre el nostre butlletí, si us plau envieu un correu electrònic a interarts@interarts.net especificant la petición: es procedirà a cancel·lar la vostra subscripción i a eliminar d'immediat la vostra adreça de correu electrònic de la base de dades. Quant al contingut del butlletí, les vostres contribucions són benvingudes; podeu enviar-les a l'adreça anteriorment indicada. newsletter
newsletter
newsletter newsletter
newsletter
newsletter
Interarts autoritza la lliure reproducció i difusió d’aquesta informació, sempre que n’aparegui la procedència.  
newsletter
newsletter newsletter Carrer Mallorca, 272, 9a planta. E-08037
Barcelona. Espanya
Tel. +34 934 877 022 Fax +34 934 872 644
cyberk@interarts.net · www.interarts.net
newsletter
newsletter
newsletter